Afacere tip Napoli, cu iz germano-mioritic

Posted on

Timișoara. 

Merg cu mașina si ascult Europa FM. Calup de reclame. Brusc ceva de genul “grăbește-te la sediul Retim să îți faci contract nou, altfel vei rămâne cu gunoiul în fața casei”. Cam așa suna, dar în limbaj publicitar de anii 90, cu mesaj nord-coreean. Nu e rău. Tupeul în comerț și servicii e rețeta succesului. Mai ales dacă oamenii se sperie de reclama ce te dojenește că ai putea rămâne cu gunoiul la ușă. Pestilențial, zic.

Adică stau stivele de gunoi la fiecare colț de stradă, rampe clandestine, în inima orașului și în periferii, s-au umplut câmpurile din jur de saci și moloz din construcții. Dar eu, bunul și răbdătorul platnic, trebuie să dau fuga la sediul firmei care nu știm dacă mai are sau nu contract cu Primăria Timișoara să îmi fac contract nou. Și dacă ar veni ei la mine la bloc, așa ca și misionarii religioși sau agenții firmelor de cablu și telefonie, n-ar fi mai simplu? Și mai cinstit?

Pe un nou contract, presupunem, vor ridica gunoaiele neonorate de prin iunie 2018 încoace.

Între timp, gunoierii mai vin și ridică pubele. Unele sunt Retim, altele RER, la fel și inscripția de pe mașinile de gunoi. Nu mai știi exact cine vine. Te bucuri că vine și golește pubela. 

Manevra “Gunoiul” a fost devoalată public încă din ianuarie 2016, când consilierul local Daniel Idolu prezenta situatia de la Retim, în emisiunea Press Alert live a jurnalistului Dragoș Boța și pe site-ul pressalert.ro . Textul integral și emisiunea le găsiți aici: https://www.pressalert.ro/2016/01/exclusiv-50-din-actionariatul-retim-schimbat-secret-fara-acordul-consiliului-local-timisoara-vezi-contextul-care-s-dat-gratuit-mercedes-ul-primarului-nicolae-robu/

Imi permit două citate, actuale și acum, după trei ani:

”Conform actelor depuse la Registrul Comerțului, în AGA de la Retim Ecologic Service SA, în şedinţa din 8 aprilie 2015, s-au votat mai multe modificări ale actului constitutiv, printre altele înlocuindu-se unul dintre acționarii companiei – în locul RER Recuperare Ecologică și Reciclare SRL, care avea un capital social de 7.880.000 lei  a apărut SC RER Timișoara SRL, cu un capital social de doar 647.600 lei. ”Retim Ecologic Service SA nu mai este ce a fost. La ora actuală, CL Timișoara nu mai este asociat cu firma cu care a fost iniţial, ci cu altă companie, iar acest lucru s-a făcut în cel mai mare secret. Acționariatul din RETIM a fost schimbat și actul de constituire a fost schimbat în secret, fără a exista o aprobare a CL Timișoara, care e acționar cu 50%. Așa cum s-au votat toate modificările la actul de-a lungul timpului, așa ar fi trebuit să se întâmple și acum. Interesant este că în extrasul hotărârii AGA depus la Registrul Comerţului nu apare explicit niciunde schimbarea acţionarului, ci doar actul constitutiv direct modificat”, a declarat Dragoș Boța.

”Din firma mamă s-au desprins două societăți, două persoane juridice diferite. Valoarea acestor SRL-uri, în bani, capital socialul, este mult mai mică. Acesta contează foarte mult dacă acționarii Retim de exemplu ajung să plătească penalizări pentru proiecte europene, cum ar fi cel de salubrizare. Dacă Retim avea un acţionar RER Recuperare Ecologică şi Reciclare SRL cu un capital social de 7.880.000 lei, acum acționar e SC RER Timișoara SRL cu un amărât de 647.600 de lei, un acționar mult mai sărac. Cum în spate acționarul german controlează ambele SRL-uri, prin această manevră partea germană și-a securizat afacerea mare. Această societate e de asemenea acționar în alte societăți de salubrizare din România lucru foarte important”, a spus jurnalistul Dragoş Boţa.

Mia trebuie spus că, în urma emisiunii respective, Daniel Idolu s-a trezit cu o plângere penală formulată de către Retim împotriva sa, pentru divulgarea de date din interiorul firmei. Procurorii au dat o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale a consilierului local Idolu, tocmai pentru că plângerea Retim era absolut neîntemeiată. La Retim problemele financire și de legalitate sunt mult mai mari, iar acum sub o formă perversă o echipă de așa-ziși specialiști “acoperă gunoiul” din acte și teren și încearcă să dea o culoare de legalitate afacerii cu miros de bani grei și putregai.

Nu e nimic nou în problema afacerilor ilegale cu gestionarea gunoiului din orașe. Sau a deșeurilor toxice – despre acestea cu altă ocazie. Orașul italian Napoli e celebru pentru modul în care mafia controlează afacerile de salubrizare și cu deșeuri. În 2014, statul italian a trimis armata națională la Napoli, pentru a lupta cu mafia și gunoaiele. 

Se știe că elemente ale mafiei se ocupă de gropile de gunoi din Italia, Germania, Franța, Spania, Bulgaria, iar de la începutul anilor 2000, și de gunoiul din țara noastră. DIICOT a destructurat în 2014-2015 o grupare mafiotă itaiană cu conexiuni în toată Europa care făcea afaceri ilegale la groapa Glina de lângă București.

Dovezi a adus și jurnalistul italian Roberto Saviano în cartea sa documentară, de investigație,  “Gomorra: viaggio nell’impero economico e nel sogno di dominio della camorra”.

Loretta Napoleoni, expertă în problemele finanțării terorismului și ale spălării banilor, explică pe larg, cu grafice și analize documentate, fenomenul criminal din jurul afacerilor cu gunoaie, în cartea sa “On the Moeny Trail”.

Așa că, nimic nou sub soare și nici în pubele. Doar că la Timișoara gunoiul de pe străzi și întunericul te fac să te simți ca la Napoli. Sau ca pe străzile Londrei lovită de holeră și ciumă de la 1500 până în secolul XIX, în câteva episoade.

Concluzie: cu mica Timișoară cum rămâne?  

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.