Elevi obligati de directiunea scolii sa incalce legea

Marea problema a scolilor de cartier este cum se verifica accesul persoanelor, altele decat elevi si cadre didactice in interiorul institutiei. Problema apare in orase, Timisoara in cazul analizat aici, dar si in alte orase ale tarii.

In luna iunie 2013, Guvernul analiza oportunitatea eliminării finanţării de la buget a firmelor private de pază în şcoli, resursele bugetare urmând a fi folosite pentru a angaja suplimentar jandarmi şi poliţişti pentru paza şcolilor, conform declaratiilor de atunci ale premierul Victor Ponta şi ale ministrului Administraţiei de la acel moment, Liviu Dragnea.

Din lipsa de resurse bugetare,  proiectul privind folosirea jandarmeriei la paza scolilor, lucru care a functionat in trecut, sau a politiei nationale sau a celor locale, a ramas doar o amintire pe tabla promisiunilor electorale si a scandalurilor mediatice atunci cand la scoli au loc incidente violente ce ajung in atentia opiniei publice.

In Timisoara, anumite licee si scoli, unde managementul nu este defectuos sau parintii au avut de unde sa plateasca, s-au angajat firme de paza pentru controlul accesului in incintele unitatilor de invatamant.

Marea problema sunt scolile si gradintele de cartier, care fie nu sunt pazite deloc, fie – in cazul scolilor sunt pazite de elevi. Asta daca notiunea de “control acces” sau verbul “a pazi”  au vreo logica sau temei legal atunci cand minorii din scoli sunt expusi in fata unor vizitatori nedoriti, ce pot avea intentii ilicite.

Un exemplu este Scoala Generala nr.25 din Timisoara, unde elevii din clasele V – VIII fac de serviciu la poarta scolii. La intrare exista chiar si un anunt scris conform caruia nici macar parintii copiilor nu pot intra fara a se legitima in prealabil cu un act de identitate, la elevul de serviciu.

IMG_4646

Problema are doua laturi: una legala si una de siguranta a persoanei, in acest caz minori.

Legal vorbind, minorii nu au nici un drept legal sa legitmieze vreo persoana, la fel cum nici cadrele didactice nu au acest drept. Solicitarea unui act de indentitate se poate face, conform legii, doar de catre reprezentantii politiei, ai jandarmeriei, ai politiei de frontiera si, in cazuri speciale, de alte organe speciale cu atributii de control, siguranta nationala si alte cateva.

IMG_4647

Sesizat de catre parintii copiilor expusi la poarta scolii, directorul George Stăncună a reusit “sa se explice”, pe uzualul ton ridicat si arogant ca el este acoperit de catre un regulament aprobat la nivel de inspectorat scolar. Apa de ploaie! Si asta pentru ca obligand elevii de serviciu sa ceara persoanelor care intra un act de indentitate, ii obliga pe minori sa incalce legea pe cel putin doua motive:

1. Acestia nu au dreptul legal de a legitima vreo persoana.

2. Consemnand datele din cartea de identitate a vizitatorului, intr-un registru la intrare, elevii incalca prevederile legale privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Transformati fara voia lor in infractori, elevii nu se pot impotrivi, iar cererile repetate ale parintilor, inclusiv in comitetul pe scoala de a se rezolva situatia, s-au lovit de indiferenta directiunii.

Cel putin suspecta este atitudinea politistilor de la sectia 2, aflata la 500 de metri de scoala. Cu toate ca stiu despre aceste aspecte, nu au luat nici o masura dintre cele pe care ar fi obligati sa le ia.

CEL MAI NEGRU SCENARIU

Situatia nu se va schimba atata timp cat directiunea scolii nu isi da interesul, iar politia nu ia nici o masura pentru a preveni ca elevii sa incalce legea prin dispozitiile directiunii scolii. Un scenariu negru este acela in care unul dintre elevii aflati la poarta scolii, “de serviciu” va fi agresat fizic, cu mana goala sau cu un obiect sau arma de catre adolescentii care dau tarcoale scolii ori incearca sa intre in pauze si la terminarea cursurilor sau de catre o persoana in stare de ebrietate sau cu intentii criminale, dealer de substante interzise etc.  Fara nici un fel de gluma.

IMG_4658IMG_4672

Prin dispozitia de a pune copiii sa pazeasca intrarea, directiunea ii expune in fata oricarui potential pericol, de la a fi molestati sau agresati verbal sau fizic si pana la actiuni de inalta violenta carora micutii nu au cum si nu sunt pregatiti sa le faca fata.

Politia? Inspectoratul scolar? Protectia Copilului? Prefectura? Primari Timisoara? ATOP? si altii….cam cate persoane au in fisa postului siguranta in scoli si iau salarii din bugetul de stat pentru problema acesta dar nimeni nu misca un deget.

IMG_4669
Nesemnat, neasumat. In realitate, legitimarea o fac elevii de la intrare.

 

IMG_4670

Doar pentru informare, acesta este un studiu de caz. Numarul institutiilor de invatamant in care elevii se afla in aceesasi situatie este de ordinul zecilor, doar in judetul Timis.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.