Cei 10 000 de specialiști ai lui Constantinescu

Cata dreptate avea presedintele plangacios (primul plangacios) Emil Constantinescu cand spunea ca el are o armata de 10 000 de specialisti gata sa faca din Romania o superputere economica si nu numai, de care sa se teama toti de la brokerii pe pe Wall Street la mafia rusa care isi bea ceaiul pe terasele din Moscova cat si pe cele de pa malul Tamisei.

Aseara, pe un canal TV, un fost ministru al apararii vorbea despr un posibil (vice) prim-ministru ca nu poate ocupa aceasta functie din cuza ca nu are nici pregatirea si nici experienta necesara. Pai atunci sa luam lumea la bani marunti:

Ce il recomanda profesional pe Traian Basescu sa ia decizii si sa conduca CSAT? Ce ii recomanda pe deputatii din Comisia de Aparare, Siguranta Nationala si Ordine Publica sa ocupe functii-cheie si sa emane legi si amendamente in domeniu, cand educatia lor “militara” se rezuma cel mult la stagiul militar facut sub Dej sau Ceausescu si eventualele colaborari directe sau indirect, pe post de sifon, cu foste si actuale servicii de informatii. Credeti ca au intrat in comisia asta cu ca mai mica notiunea despre securitate, doctrine militare, notuni geo-strategice etc. Va spun eu, din propria experienta. Habar nu au cand il iau la intrebari pe seful Jandarmeriei Romane, de exemplu, despre ce li se spune: nu realizari, ci probleme, neajunsuri, incapacitate de lupta, lispa de doctari si logistica, lipsa de specialisti. CE stiu si cum inteleg acesti parlamentari despre exodul specialistilor cu experienta in tara sau in teatrele de razboi, care din cauza salariilor si a sistemului de promovare din MAI si MApN, prefera sa ia calea pribegiei, devenind operatori privati, contractori militari, etc.

Daca vor teme de casa, le dau doar una, ca sa nu le incarc agendele: ce stiu si cat ii intereseaza reglementarea meseriilor de “evaluator de risc la efractie” si de “evaluator de risc la securitatea fizica”? Habar nu au is nici nu vor sa auda pentru ca pe linie politica asa li s-a ordonat. Simplu: nu avem nevoie de specialisti tineri, formati in vest ci de fostii militieni aciuiti la firmele de paza (vai si amar majoritatea) care trebuie sa isi umple buzunarele din aceste analize, pe care ei le fac desi habar nu au sa intocmeasca planul de paza la curtea unei gradinite (de altfel treaba serioasa!!!). Asa ca, profitand de pozitia de parlamentar acesti oameni isi completeaza “educatia” pe linie de securitate si aparare pe la cursuri extrem de costisitoare, cu fundatii romanesti sau straine, unde li se predau lucruri pe care le-ar putea citi si pe internet, daca ar sti sau ar face efortul sa le caute. Pe statul roman, implicit pe fraierul contribuabil, il costa mai mult plata translatorilor la cursurile din strainatate, pentru ca acesti domni sunt ZERO in materie de limbi straine la nivel conversational. Si cu ce marete invataminte vin acasa de la un curs de genul asta, tinut in strainatate? De exemplu, o “promotie” de obositi au auzit pentru prima oara in viata lor notuni vagi despre razboiul cibernetic si au venti acasa uimiti nevoie mare si au prezentat asta de parc ar fi redescoperit gaura la macaroana si problema e una serioasa. Ce facem domnilor? Mergem mai departe, trecem pe la casieria Parlamentului, ca la cyber-war oricum nu ne pricepem. SI exemple concrete as mai putea da, de nu ar incapea pe acest site.

Sa revin la concitadinii nostri, la Timisoara.

Pe scurt, ce mi-a placut cel mai mult in lunile ianuarie si februarie:

1. Aeroportul Timisoara – vaca de muls si explicabil, aflat in pragul unui serios colaps financiar. Minciuni si gafe: de la mult-trambitatul centrul -intermodal care va fce sa zboare mai multe avione si sa vina mai multi calatori (am sa revin la subiect) si pana la cate zboruri vor introduce operatorii de turism in vara ce vine….aceeasi lauda a fost si in vara lui 2013 si realitatea s-a dovedit un esec de 90%. Dar sa ne laudam noi aeroportul, cu ce vor sau ar putea aduce operatorii de turism.

2. La Consiliul Judetean Timis si criza mae si razboaie de birou. Presedintele Titu Bojin nu se simte in apele sale dupa ce procurorii (dincolo de tertipuri si stramutari) continua sa puna intrebari legitime despre niste averi facute pe numele membrilor familiei. Asta in contextul in care domnul Bojin are un istoric de intreprinzator privat inca de pe vremea lui Ceausescu, cand aduna cate 200 de mii de lei (“Balcesti” cum erau pe atunci- pretul a trei autoturisme Dacia la vremea aceea) de la fiecare familie pentru a construi in recas , unde pastorea ca primar, o zona rezidentiala. Interfata afacerii este un domn care intre timp a trecut in lumea celor drepti, deci si daca procurorii ar fi interesati de afacere ar fi tot degeaba.

Tot la CJT, un razboi intre Titu Bojin si Marcel Mihoc, eminenta din umbra si trezorier consacrat al filialei de partid, si aripa tanara a PSD Timis, sprijinita momentan pana la nivel de prim-ministru (functie vremelnica si aceasta). Toto acolo e mai poarta un razboi privat cu cei specialisti zonali in comunicare cum ar fi Tiberiu Kiss, sedus, pus la lucru, platit un timp si apoi abandonat, dupa mtoida tipica a pesedistilor. Suntem cei mai buni prieteni cand PSD e in opozitie. Dupa ce preluam puterea, luati fiecare cate 20 de euro si mars de prin curte. Kiss nu este un caz singural, dar o spune public si asta sincer ma bucura.

3. Ziaristii tatii, dragi si incisivi, cat de greu e sa invstigati timp de o ora, cum s-a facut blatul in alegerile pentru functia de sef la arbitrilor de fotbal din Timis. Intre Iona Muresan si vesnicul castigator Danut Lata a fost un blat ordinar. Presupun – si nu vreau sa imi fac pacate – ca presa sprotiva din Timisoara nu crie despre aceasta manevra si consecintele ei fie pentru ca s-au scarbit de subiect, fie pentru ca nu vor sa ii supere pe cei care le mai dau cate un subiectel sau un zambet smecheresc, a la Mitica Dragomir in copie palida.

4. Cu proiectele si restartarea domului primare Robu ne-am obisnuit deja. Ne-a promis ca vom circula cu barca prin pasajul inundat care se va construi sub intersectoia de la Termal in acest an. In cel mai optimist scenariu, se va deschide (nu cu jumatati de masura, ci fully functional) pe 31 decembrie 2014, ora 23:59. Dupa care, lucrrea fiind o utopie din punct de vedere tehnic si al infiltratiilor despre care se stie de 200 de ani, 2 firme jmechere se vor ocupa de rezolvarea problemei. Rezolvare care va costa cam cat investitia initiala. Si aici am sa revin la momentul ala magic.

5. Asa de inchidere, pentru astazi, nici Adam Craciunescu, seful Romsilva si unul dintre presedintii PSD Timis nu se simte extrem de bine. Nu ca nu si-ar lua salariul de la Romsilva sau afacrile trecute pe alte persoane nu ar mai merge. Ac si el, majoritatea celor din politica banateana si-au trecut afacerile pe rude si prieteni, si-au facut ONG-uri proprii, catre care isi doneaza banii pentru a mentine circuitul banilor in natura, in sanul familiei. Felicitari, cat timp ANAF, ANI si altii fara de putere dar cu insigne va permit smecheria asta care in SUA se practica de 99 de ani…

Cum spuneam, cea ciudat se intampla La Ocolul Sivic Lugoj. Si nu ma refer la ingineriile financiare cu fratii lotrii Maran, care au cotizat la toate partidele pe rand dar s-au ales ilegal cu 11 000 de hecatre de padure care apartinea altora. La Ocolul Sivic Lugoj, acolo unde sefa este cumnata directorului Romsilva, Adam Craciunescu, se intampla lucruri stranii…ceva cu taieri ilegale de paduri , un gater magic, vanzari ilegale, neplata TVA (ca daca nu e oficiala si legala vanzara, cum dracu sa platesti TVA pe ea) si late din astea. Un control prea-minunat din partea cumnatului, imparatul Romsilva nu a gasit, firesc evident si natural, nicio neregula. Insa au gasit altii, de la alte organe de control, care au fost trimisi rapid acasa din trei sau patru telefoane. Oamenii astia si-au luat-o peste bot ca si-au bagat nasul intr-unul din sutele de borcane cu miere. Numai ca se stie desi nu se vede cu ochiul liber ca la ocolul silvic Lugoj, controalele cele ami abia incep. Doar sa dea coltul ierbii. Nu va mai spu cine va interveni, atunci pentru ca probabil deja intuiti. Insa acel cineva s-ar putea sa nu se bage…nu de frica ci pentru ca automobile, PNL etc….

Concluzie scurta: cei 10 000 de specialisti ai lui Constantinescu sunt bine sanatosi si isi pun expertiza in slujba imbuibarii unora si azi. Ei sunt tot aici si fac aceleasi potlogarii. Doar ca si-au schimbat stapanii.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.