Litera mi-a părut în general o editură OK, cu titluri OK și print de calitate. Verdict: peste medie.
Dacă tot au apărut Iphone 5 S și Iphone 5C, în benzinării și librării a apărut o carte sexy și atrăgătoare: “iPhoneography” de Stephanie C. Roberts (o doamnă bine intenționată și pasionată de foto). Varianta românească a apărut la editura Litera. Condiții grafice excelente, traducere așa și așa și o groază de informații…vechi de 3 ani.
Am dat 40 de lei pe carte, care arată ca un iPhone imens. Înăuntru: grafică ireproșabilă, fotografii bune și chiar foarte bune ( de gustibus…). Problema e cu informația. Apărută ILEX Press Ltd. în Marea Britanie, în anul 2011, cartea e mai degrabă un ghid învechit, o călătorie în timp, de pe vremea când autoarea dădea sfaturi de fotografiere cu Iphone 3 și – proaspăt apărut la vremea aceea – iPhone 4.
Pe scurt: mulțumesc editurii Litera. Cartea e o mare țeapă pentru toți pasionații de iPhone și fotografierea cu iPhone, care a ajuns la 5 S și 5 C și la iOS 7….În consecință, sfaturi perimate și nefolositoare: aplicații învechite și care nu mai există de când era Aifonu bebeluș, site-uri care nu mai există demult ( posterous.com, doar ca un exemplu) și în consecință o carte frumoasă, numai bună de pus în bibliotecă sau de făcut cadou nostalgicilor români care pot învăța în 2013 ce ar fi putut face un un iPhone 3 sau un Iphone 4 în 2011.
Verdict pentru editura Litera: rușine băieți că induceți lumea în eroare. Așa se duce dracului bruma de prestigiu pe care, la fel ca și alte edituri, încercați să o construiți în vremuri grele, cu cititori săraci.
Cartea necesită o ediție revăzută. Este un domeniu în care informația se actualizează zi de zi. Oricum, e salutabilă intenția editurii de a publica cărți despre fotografii cum sunt Fotografia de portret, Ochiul fotografului și altele. Mi-au prins bine.