Visit Macedonia!

Dintr-o cautare pe Google, cuvantul “Macedonia” este asociat in primele 20 de rezultate cu “piss” and “shit country” si de asemenea cu “garbage”. De unde si de ce atata rautate?

Daca e sa o luam istoric, bucata asta de pamant cu dealuri si cateva balti, insipida si vesnic in cautarea identitatii (in 2011 s-au judecat cu Grecia pentru pastrarea numelui de Macedonia pana la Curtea Internationala de Justitie), nimeni nu a fost curios sa o cucereasca sau sa si-o insuseasca. Asta din doua motive:

Primo) omul sfinteste locul iar in Macedonia nu se aplica, dar deloc.

Secundo) Grecii au mare, insule, marmura, maslini, asa ca nu au fost curiosi de dealurile sterpe. La randul lor romanii, cand au vazut ca nu cresc nici scaietii si nici resurse nu sint, au zis pas, n-au mai cucerit nimic. Ba mai mult, au ocolit-o, pragmatic pe mare. Singurii care s-au riscat au fost, mutle secole mai tarziu, sarbii. Tito a vrut o federatie mare si cat mai rotunda, asa ca a luat si Macedonia in federatia iugoslava sa nu apara goluri pe harta. Dup ace s-a spart Iugoslavia, sarbii i-au lasat de izbeliste cu indepdendenta lor cu tot, pe principiul sanatos “descurcati-va singuri, daca va duce mintea”. Si nu i-a prea dus.

 

Sigur, ca la orice popor balcanic, doua lucruri abunda…din plin…mandria fara fond si hotia fara margini.

Acum trei veri, am taiat Macedonia cu masina pentru prima data. In masina cu Piclisan si cei trei baieti ai nostri. Inevitabil, autostrada ce incepe la Beograd si se opreste la Istanbul, trece si prin Macedonia. Autostrada e mai debgraba o sosea cu doua benzi sau doua benzi jumate unde e mai larga, cu gropi, sarme si mizerii de care nici in Romania nu avem. Ce au insa macedonienii este o mafie a autostrazilor, o mafia de stat. Acum trei ani, cum ziceam, am platit autostrada in trei locuri. In euro. Restul il primesti in “denari” ca doar tre sa aiba si ei moneda lor sis a fie cat mai originala. Pana si Piclisan si-a iesit din starea de chill cand rata de schimb euro-denar era de fiecare data alta, dupa cum dorea omul cu bariera de pe autostrada. Si ca sa fie intuneric total, in functie de cat de fraier pari, platesti mai mult la dus sau la intors, in functie de cum vor muschii taxatorului.

Vara trecuta m-am incumetat pe acelasi drum, cu familia, in doua masini. Sa mai zic ca fiecare a platit alta suma, ca iarasi am dat euro si am ajuns acasa cu denari? Sau ca iarasi am platit dupa cum oscileaza la minut bursa de pe Wall Street? Si ca m-am certat cu o tanti taxatoare, mare cat o betoniera, care nu stia sa-mi explice de ce platesc 300 in loc de 100? Am avut cojones sa o provoc ca imi era clar ca matahala e prea rotunda ca sa poata iesi din cusca sau daca isi scoatea capul prin geamlac ramanea blocata acolo.

 

Vara asta am resuit sa ma indragostesc defintiv de tara asta si oamenii ei minunati. Patrioti inveterate, macedonienii s-au pus temeinic pe jumulit turistii care vin cu masina. Asa ca la primul punct de taxare – 3 euro, ca denari canci. Dau sa ii bag ipochimenului prin geam niste monede. Imi impinge mana inapoi si incepe sa raga: “No metal! No metal!”. Adica euroii nu e buni decat daca e bancnote. Adica de la 5 euroi in sus. Si restul il primesc evident in denari, ca in fiecare an, jegosi, soiosi si toti lipiti cu scoci de parca iar fi ros cainele. Si ce ma unge pe suflet la bancnotele de denari e ca sunt cu sfinti pe ele. Asa da! Clar ca restul de denari la primul punct de taxare nu iti ajung sa platesti si a doua si a treia casa de jumuleala, asa ca mai futi niste euroi si primesti inapoi denari din nou la rata de schimb pe care o vrea muschiul lu nenea din ghereta.

Si pentru ca au mai fost reclamatii si altercatii, acum taxatorii au in spate si niste gorile de la o firma de security. Ca sa poata sa urle in voie sis a te fure cu voiosie. E vorba de bun-simt dar si de sume: un euro de la mine, un euro de la tine si uite asa Macedonia pluteste peste linia crizei. Plus ca nu mai accepta monede, deci baietii aia, seara, cand numara peschesul duc la stapanire doar bancnote de la 5 euro in sus. Eh, asa da!

Si pentru ca mariajul meu cu Macedonia sa fie betonat, am oprit la benzinarie, sa le mai dau niste euroi pentru propasirea patriei lor. Si nenea umple si umple si umple rezervorul cu exact 50 de litri. Asta in conditiile in care, oficial masina are rezervor de 45 de litri si acul indica ca mai am un sfert de rezervor. Si baga animalul la pompa pana o umple pana-n gat. Si urca acul pe “full”. Nu stiu ce dracu a stricat pe acolo dar nu a mai coborat acul nici dupa 400 de kilometri. Cadou de vacanta: pricepe-te Opris la masini, cauta pe net, suna la prietenii de la ProCar in Timisoara, suna la Volkswagen in Grecia, mai dau si 40 de euroi unui mecanic de salupe si barci,  40 de euro ca sa constate ca …”Problem”. Nici nu m-as fi gandit ca poate fi “problem”. Nu ca masina ar consuma 2,5 litri la suta, cum am tot calculat – masina minune.

Big problem e ca dupa 400 de kiloemtri tot ce am reusit sa inghesui la pompa din benzianrie au fost 9 litri de motorina. As vrea sac red ca nemtii au facut wagen-ul minune, dar mi-e greu sa cred. Si uite asa am reusit sa ma relaxes in vacant socotind kilometri, citind tot felul de paranoi pe forumuri de masini si s- a umblu cu o canistra de 10 litri in portbagaj, ca pe vremea lui Ceausescu. Si sa ma rog sa nu ne faca caruta vreo surpriza in drum spre casa.

Asa ca, dupa ce am citit ca Macedonia si-a deschis consulta la Timisoara, ochii mi s-au umplut de lacrimi. De abia astept sa anung acasa sa rup usa consulatului sis a cer cetatenie macedoneana. Am eu chef sa ma mut acolo vreo doua-trei luni si sa sabotez toate benzinariile si gheretele de pe autostrada minune. Sa le bag alora in fund toate monedele de euro si eurocenti pe care le am prin buzunare.

Vizitati Macedonia si nu are sa va para rau. Nu stiu ce sa va zic sa vizitati, ca astia au facut strategic “autostrada” sa nu treaca pe langa nimic. Fie sa nu ii deranjezi, fie ca nu au ce sa iti arate.

 

Cert e ca Macedonia e frumoasa, “plina de kosovari si de tigani”, cum scria un englez maxim incantat si el de experienta tarii fara nume. E plian de gunoi pe oriunde mergi – problema cu care au reusit sa isterizeze toate forurile internationale de mediu. De vina: turistii care trec cu masina. Doar de aia e plina soseaua de indicatoare cu “Do not trash our future”. Nu vi-l trashuim noi, va trashuiti singuri.

Si ca sa fie totul in regula, Macedonia are si un mega-plan de management al deseurilor. In fiecare an organizeaza “Miss Trash Macedonia” unde le imbraca pe fetele lor in resturi menajere si ii trag cate o parada pe catwalk. Asta da solutie.

0000deca_medium

Pai si sa nu iubesti Macedonia, asta doar din goana masinii, ca daca te mai si opresti, nici nu visezi ce mai gasesti?

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.