Una dintre cele mai neinspirate si paguboase numiri facute de catre fostul presedinte al CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, a fost cea a lui Cornel Mircea Samartinean in functia de director general al Aeroportului International Timisoara. Dupa ce , in doar 2 ani a reusit sa puna aeroportul pe butuci si sa intre in combinatii si licitatii investigate acum de catre Curtea de Conturi si de catre Parchet, inginerul specialist in vandut ciorapei si chilotei de dama, isi da ca un mare specialist in aviatie, cu parerea despre viitorul dezastruos al aeroportului timisorean. Si nu oricum, ci intr-un text metaforic, cu proprietati vomitive si reverberante istorice, gazduit intr-o publicatie pe care, de altfel, o apreciez: Timpolis.
De la aceasta tribuna media locala, veneticul cu aere de timisorean, face scenarii apocaliptice despre prabusirea si izolarea Timisoarei din cauza miscarilor pe care companiile aeriene le fac pe aeroport. De unde atata interes brusc pentru binele Timisoarei?
“Vorbim despre un eşec de imagine al oraşului! Vorbim despre semnalul negativ pe care o asemenea companie îl transmite altor mari companii din toate domeniile de activitate! Vorbim despre faptul că activităţile Aeroportului In-ternaţional ,,Traian Vuia” devin tot mai restrânse, în timp ce alte aeroporturi din ţară se dezvoltă tot mai mult! Vorbim despre transformarea Ti¬mişoarei într-o periferie aeriană a Bu¬dapestei şi Belgradului! Vorbim despre transformarea ra¬pidă şi irevocabilă a Aeroportului In¬ternaţional ,,Traian Vuia” într-un ae¬roport de tot mai mică însemnătate! Iată de ce protestez vehement şi lansez oamenilor politici, administra¬ţiei judeţene şi locale, precum şi socie¬tăţii civile chemarea să se aşeze la ma¬să şi, împreună, să găsim soluţii. Nu să ne facem că nu înţelegem! Nu să câşti-găm timp! Timişoara merită soluţii la înălţi¬mea potenţialului ei!”, canta prohodul orasului si al aeroportului, vizionarul Samartinean, politician de conjunctura de mana a sasea. S-a trezit nu brusc ci intentionat. In primul rand pentru a pune presiune, desi nu are forta si intelectul, pentru a forta numirea unui anume personaj apropiat PDL pe noul post de manager privat al aeroprotului si pentru a incerca sa il traga subtil de urechi pe cel pe care l-a sapat, dar care s-a intors in locul sau, Dan Idolu, un profesionist in materie de aviatie si aeroporturi.
De unde, deci, atata interes brusc pentru Timisoara? Simplu, inginerul – manager al unei firme de chiloti si ciorapi de dama, devenit peste nopate specialist in aeroporturi, a intrat in campania electorala, aspirand fara sanse la un scaun de deputat de Timis pe Colegiul 1, din partea ARD.
Si ca sa ne convinga de faptul ca un vanzator de chiloti poate fi un tip citit si ca a rasfoit manualul de istorie, Cornel Samartinean ne mai incanta cu o paralela intre intrarea lui printului Eugeniu de Savoya in Timisoara, pentru a o elibera de turci si plecarea austriecilor de la Austrian Airlines de pe aeroportul local.
El debiteaza, eu citez: “Ziua de 18 octombrie este o zi specială pentru timişoreni! În 18 oc¬tombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savo¬ya îşi făcea intrarea triumfală în Ce¬ta¬tea Timişoara, după victoria împotriva oştilor otomane. Din păcate, luna oc¬tombrie a acestui an a consemnat, în oraşul nostru, poate cel mai trist mo¬ment simbolic de după 1989: Timişoara şi-a retezat legăturile aeriene cu Viena şi prin Viena cu o mare parte a lumii! Ca fost director al Aeroportului In¬ternaţional “Traian Vuia”, ca timişo¬rean, eu, Cornel Sămărtinean, reacţio¬nez vehement faţă de indiferenţa şi iresponsabilitatea autorităţilor locale în urma unui asemenea moment cu gra¬ve şi iremediabile consecinţe pentru Timişoara. Din păcate, nu este vorba despre o întrerupere temporară! Din păcate, nu vorbim doar despre circa 5 procen¬te din cifra de afaceri a Aeroportului! Din păcate, nu vorbim doar despre pierderea punctului internodal pentru mii şi mii de călătorii care zboară că¬tre, practic, toate destinaţiile lumii! Din păcate, nu vorbim doar despre Aus¬trian Airlines, ci şi despre alţi doi mari operatori aerieni! Încercaţi să vă rezervaţi un bilet spre Spania şi Anglia, pentru începutul lui decembrie, şi veţi înţelege că semnalul meu de alarmă nu este nici demagogic, nici conjunctural, nici politic!”.
Sa o luam sistematic:
– Eugeniu de Savoya nu a venit sa negocieze intrarea Austrian Airlines la Aeroprotul Timisoara, ci sa elibereze cetatea de ocupatia otomana.
– Se pierde un ounct internodal pentru mii de calaltori? NU. Austrian Airlines isi aliniaza politica intr-un context al globalizarii si reducerii de costuri. Nu a plecat pentru ca i-a suparat Dan Idolu si de dorul lui Cornel Samartinean. Sau sa mai spun ca decizia AUA de a parsi temporar aeroportul timisorean a fost comunicata inca din anul 2011, cand director era nimeni altul decat Cornel Samartinean. De altfel, compania aeriana austriaca a si trimis, luna aceasta, o scrisoare de multumire conducerii Aeroportului Timisoara pentru colaborarea de aproape 2 decenii. Mai mult, oficialii Austrian Airlines au confirmat ca ramane valabil contractul dintre compania austriaca si Aeroportul Timisoara si ca suspendarea se face pe perioada de iarna, din primavara zborurile putand fi reluate, daca acestea se dovedesc profitabile (taxa de aeroport, numar de calatori dus – intors si alti factori econimici care nu tin de deciziile conducerii aeroportului).
– De ce nu au facut nimic autoritatile locale? Asta e cea mai tare! Pai de ce nu a facut nimic seful Samartineanului, Constain Ostaficiuc, timp de doua mandate, pentru a promova Timisoara si zona si pentru a convinge lumea sa zboare cu Austrian Airlines pana ar fi ramas austriecii fara avioane? Cat despre indignarea primarului Robu al Timisoarei, ar face mai bine sa se abtina si sa vada de bunul mers al orasului si de promisiunile electorale neonorate.
– Dupa modelul de la Otopeni, pe Timisoara este mai mult decat probabil sa opereze Berlin Air si Lauda Air, doi operatori germani car vor muta hub-ul care leaga Timisoara de occident catre aeroporturile din Munchen si Berlin.
– Plecarea temporara a austriecilor este insa suplinita de catre operatorul germna Lufthansa care asigura legatura intre Timisoara si capitale europene, lucru pe care il fac si curse ale CarpatAir si ale WizzAir.
– In timp ce micile aeroporturi gen Arad, Oradea, Caransebes sunt in coma economica, Timisoara inca mai misca ceva. Insa orice ar face viitorul manager privat al aeroportului Timisoara, nu poate opri tendinta globala: Budapesta ramane un centru internodal mai important chiar si decat Otopeniul, in timp ce aeroportul din Beograd devine tot mai interesant, prin politica agresiva a sarbilor de a atrage investitori, sarbii afalndu-se in plin travaliu de intrare in UE.
– Intoxicarea lui Samartinean despre plecarea de pe aeroport a inca doua companii aeriene importante e praf in ochi. E vroba doar de reducerea numarului de zboruri pe perioada iernii, lucru care se intampla in fiecare an, chestie pe care Samartinean nu a sesizat-o cat a fost director fie pentru ca nu era la lucru, fie ca nu il interesa decat sa rezolve licitatii cu dedicatie, fie era prea ocupat sa baleasca la camerele video ilegal instalate in birourile angajatilor de catre fostul tanchist, fost SRI-ist, Mircea Preunca, mare consultant fara idee despre aviatie si aeroporturi, dar care incasa sume grase pentru “consultanta”.
In concluzie, daca vrem ca Aeroprotul Timsioara sa fie in continuare un jucator pe rutele aeriene internationale, trebuie sa puna umarul guvernul, Consiliul Judetean Timis si Primaria Timisoara, asta dupa ce primarul Robu a si anuntat ca el va promova Timisoara fara specialisti. Multumim pentru efort, strategie si viziune. Sunteti “pamant de flori”, iertat sa imi fie!
Revenind la cantidatul Samartinean, treburile stau cam asa:
– E indignat si protesteaza vehement ca timisorean. Aici am un mic amendament. Domnul este din Tarnaveni, judetu Mures, la fel ca si intregul “clan al tarnavenilor” de care s-a inconjurat Ostaficiuc. Asa ca, nene, astea cu Eugeniu de Savoya si timisorenii, lasa-o pentru noi, cei nascuti la Timisoara, care am facut scoli aici si pe afara si carenu ne gasim locuri de munca pentru ca avem navetisti ca matale pe post de manageri privati si sefi in administratie. Mi se pare de rahat sa vii rupt in cur din fundul tarii, sa devii parvenit la Timisoara si pe urma sa critici si sa te lamentzi ce oras de rahat a ajuns. Nu-ti place, bagajul si o cariera de succes la aeroprotul din Tarnaveniul natal iti doresc, nene Samartinean!
– Daca asta e strategia matale pentru campania electorala din noiembrie – decembrie poti sa iti concediezi de pe acum consilierii de imagine. Asta si pentru ca, dincolo de reputatia de chilotar, nu te prea recomanda nimic bun, mai ales din perioada cat ai pilotat spre prabusire aeroportul timisorenilor.
– Ca sa te voteze lumea ar trebui sa stie cate ceva despre persoana ta. Nu trebuie decat sa citeasca rapoartele Curtii de Conturi vizavi de devalizarea Aeroportului Timisoara sau serialul bine documentat despre caracatita pe care ai hranit-o impreuna cu deputatul Alin Popoviciu, pe aeroport, publicata de Dragos Bota pe www.pressalert.ro .
- Iata cateva comentarii la articolul magistral pe care l-ai publicat in Timpolis, scrise oameni pe care i-ai faultat in perioada de directorat al aeroportului:
“Cum ramane cu dividentele,banii cheltuiti in primele 6 luni din 2012,spionajul angajatilor,mai inginere netimisorean,ai uitat cumva cum ai inchiriat spatiile lui Popoviciu cu 40 de euro fata de 160 de euro,ne iei cu Eugeniu de Savoya,ai uitat cum ai indepartat prin metode securiste,gen Preunca oameni de valoare din aviatia civila,pentru ce,ca n-au semnat contracte in favoarea PDL!?!Daca esti un OM,da un drept la replica pentru cazul ing.Iesan,fost sef compartiment IT,l-ai facut peste noapte ZIDAR!?!Rusine!!!”
“Comisioane intre 2-3%pentru orice contract semnat,1,5 milioane euro pentru diverse,bani aruncati pentru spionaj in birouri,drumul perimetral asfaltat numai 20% din cei 12 km,pasageri de la 1,4 milion scad peste noapte la 1 milion ca sa primesti acel ajutor!?!cu Eugen de Savoya ne intoxici,domnule ing.fara dipl.!!!”
“in primul rind , compania austrian airlines nu pleaca de capul ei de pe aeroportul din timisoara, aceasta decizie fiind luata in cadrul unor dezbateri mai ample in interiorul star alliance, ca o strategie pe termen mediu si lung. Pentru curiozitatea domnului samartinean , aceasta decizie a fost luata in anul 2011, cind inca era la sefia aeroportului. Probabil star alliance vazind managementul lui samartinean a luat aceasta decizie. Oricum , masura este temporara, urmind ca de la inceputul lui 2013 austrian airlines sa revina cu noi destinatii. Pentru cei neaveniti, ca samartinean, aceasta masura a fost luata ca urmare a modificarii de operare a hubului de la viena la munchen. deci domnule samartinean , nu te mai excita in halul asta, ca tu ai inventat chilotii zburatori…., putina decenta…..”
“Domnule Dipl. Ing. Cornel Mircea Samartinean. pe aceasta cale va anunt ca impotriva dumneavoastra a fost inregistrata o plangere penala, cu referire la un fals in acte, si careia i-am dat curs , aceasta facind motivul deschiderii unui dosar penal si inceperea urmaririi penale. Fiind un procuror de buna credinta, si cu frica de basescu va sfatuiesc sa-l anuntati si pe fostul director operational caragui asupra unor aspecte ce tin de libertatea dansului si a dumneavoastra. Anume, raportarea catre itm a unui numar fals de angajati, falsificarea unor declaratii impotriva angajatilor aeroportului (cu ajutorul lui dan alin), spionarea angajatilor , etc…..vad ca nu te potolesti…. tu singur ai dat drumul la dulaii din cusca . asteapta-te la ce-i mai rau. o fii bine domnu\’ samartinean ? nu-i bine domnu samartinean”
“bah , do…….ule, tu in 2 ani nu ai fost in stare sa aduci o companie pe aeroport si vorbesti de plecarea astora? Tam…ule , astia pleaca din cauza managementului tau defectuos care ai permis numai reduceri celor de carpat air in schimbul unor stewardese , ca am auzit ca erai cam cu…ar dar si cam bul….iu, de aia pleaca toti de pe aeroport. acuma noua conducere trebuie sa refaca legaturile cu companiile , din cauza ta bul…..iule”
“Ciolan-politist sub acoperire
samartinene,Ciolan te-a \”crosetat\”,ai picat in plasa cu tot cu agora,ba de puscarie nu scapi,tine minte ai futut pe cine nu trebuia,sti tu pe cine,mai putin si n-o sa mai ai surasul din poze,acolo radeai ca aveai euroii de la:firma Eco-mid,Triple Security,Cargo-Center,Civitas,Menzies,Carpatair,cele de inchiriat auto,dezapezirea din 2012!?! a costat peste 100.000 de euro!?!”
“Ai platit 300 de euro pe zi la o masina cu difuzoare,care trebuia sa sperie zburatoarele din zona de impact a aeronavelor!?!dar in realitate nu avea nici un efect,EU am verificat personal efectul,pasarile zburau circa 20-30 de metri,dupa care isi recapatau vechile pozitii!?!chiar crezi ca poti sa prostesti pe toata lumea,tipule cu mersul de taran autentic!!!”
“Dipl.ing.Samartinean Cornel-Mircea,sau fara dipl.am inteles din surse,am lucrat pe aeroportul din Timisoara,DAR,n-am identificat inca,acel drum perimetral asfaltat!?!ai declarat ca este 100%asfaltat,in realitate este o.k. numai pe latura de N-V a pistei in proportie de cativa zeci de metri din cei 12 km!?!Ar trebui la Timpolis sa dai un interviu cu falsurile in acte,decesul subing.Mihut Nicolae,spionajul real al angajatilor!?!”
“Stresul
Da,ing.Samartinean Cornel-Mircea,stresul pricinuit,circa 12 luni,procesul prelungit la infinit,din cauza actelor false trimise de Covasa Ioana,sefa resurse umane din perioada 10.01.2010-18.06.2012,la tribunal!?!a ajuns acel OM sa figureze ca nu este angajat al aeroportului din Timisoara!?!,desi avea analizele medicale la clinica\”Profilaxis\”-apt medical 2010,au facut ca acea persoana sa nu fie printre noi.Rusine ing. Samartinean Cornel- Mircea!!!faci pe istoricul,cand ai pe constiinta,o VICTIMA!!!”
“Drumul spre bulau
Le-a căzut fața când au aflat: erau vânați prin 40 de camere video. BIG BROTHER ILEGAL la Aeroport Autor: Georgeta Petrovici Fostul director supraveghea fiecare mișcare, pentru că toate imaginile stocate erau vizibile prin cablu numai la televizorul din biroul său. Noua conducere l-a denunțat la Parchet pentru supravegheri ilegale. 1 /2. Fostul director al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara își spiona ilegal subalternii, în cele mai intime ipostaze. Corel Sămărtinean a montat camere de supraveghere ascunse în 40 de birouri, ajutat de un fost ofițer SRI. Ca în filmele cu spioni: camere minuscule sub fiecare birou Din biroul de director general, Sămărtinean urmărea orice mișcare făceau angajații AIT, din cele 40 de birouri administrative. Contabilitatea, resursele umane, comunicațiile, secretariatul, comercialul și alte departamente erau atent supravegheate. „Uneori ne mai schimbam, la birou, în alte bluze. Aveam grijă să nu stam în fața ușii, și de fapt eram filmate în tot acest timp”, povestește o angajată. Cornel Sămărtinean, patronul unei companii care vinde lenjerie intimă, a fost numit directorul AIT în ianuare 2010, iar din primăvara aceluiași an și-a luat consilier de securitate, pe Mircea Preunca. Fost ofițer de tancuri, acesta a intrat în SRI după Revoluție și s-a pensionat în 2003, iar acum este administratorul firmei MT Systems SRL, care a pus sistemul video și audio de supraveghere ilegal în valoare de 40.324,87 lei. Senzorii de mișcare aveau montate, sub capacul extern, camere video de 1,3 megapixeli și microfoane active 24 de ore din 24. Directorul urmărea tot din propriul birou, ca Big Brother „Când au instalat senzorii de mişcare în birouri au spus că sunt pentru hoţi. Avea logică. Nu ne-au spus, însă, nimic despre camere de supraveghere şi microfoane”, spun angajaţii. Niciunul dintre angajați nu a avut habar că e urmărit, din primăvara lui 2010 până luna trecută. Conform legii, angajații trebuiau să își dea acordul și să fie informați cât timp sunt stocate imaginile respective. Descoperirea a făcut-o noul director al AIT, Daniel Idolu, care la preluarea biroului a găsit un server, iar în momentul în care cupla cablul acestuia la televizor vedea tot ce mișcă în cele 40 de birouri. Idolu, a declarat că „informațiile înregistrate se stocau în biroul directorului general și într-o cameră tehnică, dar există suspiciuni că acestea erau transmise inclusiv la un server din afara AIT”. În urma verificării echipamentelor descoperite, s-a stabilit că, imediat după destituirea luI Sămărtinean, au fost tăiate cablurile pentru înregistrările audio de la receivere, dar nu şi de la dispozitivele clandestine de supraveghere. Fostul SRI-ist: „Nu pot vorbi” Încercarea de a-l contacta telefonic pe Cornel Sămărtinean pentru a comenta operaţiunea ilegală de supraveghere nu a avut succes. Acesta și-a blocat numărul de telefon, care este „redirecționat către o destinație invalidă”. Nici Mircea Preunca nu a fost mai darnic cu declarațiile. „Sunt într-o ședință, nu pot vorbi”, a spus acesta. Luni, conducerea AIT a depus o plângere penală la Parchet pentru supravegherile ilegale.”
“Fost manipulant-duma – 21/10/2012
la puscarie
nemernicul m-a dat afara,sa-i putrezeasca oasele in puscarie,avea bani de spionaj,dar de salarii se plangea ca o pizda moarta,nu se poata ,nu se poate dar pe camere video,microfoane,senzori de miscare,a futut peste 110.000 de lei.idiotul dracu.la mititica impreuna cu caragui,preunca,mars!!!!!!!!!!”
Aceste comentarii la articolul scris de Samartinean, unele injurioase, sunt scrise de oameni care au trecut prin mana sa si care au lucrat pe aroport si cunosc destule detalii de culise. Asta e barometrul angajatilor despre moralitatea si profilul candidatului Samartinean.
Si tinand cont de toate dezvalurile din presa, bazate pe si confirmate de catre Curtea de Conturi si alte organe de cercetare, plangerile de la Parchet – cu astea as mai umple 10 pagini, dar sa le citeasca oamenii pe pressalert.ro, jurnalul.ro si prin late publicatii, eu unul m-as abtine de la astfel de articole de timisorean cu atitudine civica, daca as fi in locul candidului candidat Cornel Mircea Samartinean.
Fara sa il laud pe Dan Idolu, hai sa iti dau cateva exemple de lucrari pe care matale le-ai decontat, dar nu le-ai facut in ei doi ani si jumatate cat ai fost director, asa ca , din iunie de cand ai plecat, s-a strans din pusculita si se fac acum: cea mai importanta de departe este refacerea pistei, apoi drumul tehnologic pe Nord si pe Sud, ala care zici matale ca l-ai asfaltat (am niste poze simpatice cu cele 2 petece de pe sud si unul de pe nord, in total vreo 70-80 de metri din 12 000 de metri), gaz in rezervorul de la turnul 3 (PCZ) dupa ce impreuna cu cei de la firma de paza, ati tinut angajatii la temperaturi de minus X grade inauntru (ca doar era mai simpu cu niste calorifere electrice cat timp curentul electric il plateste aeroportul), iar cei de la SESAP si-au pus singuri clima, ca sa nu le crape aparatura si oamenii de frig. Sau sa iti mai zic ca au lucrat 2 luni cosasii sa taie iarba din jurul pistei, a balizajelor si de langa gardul perimetral, unde balariile depaseau un metru inaltime, iar camerele de supraveghere a perimetrului au devenit inutile pentru ca nu se vedea nimic de balarii. Stiai de toate astea, ai fost informat verbal si in scris. Si mai sunt. Le stii si singur. Mare manager!
Si asa de incheiere, sa nu aveti impresia, domnilor Samartinean si Mircea Preunca, ca scriu lucrurile astea dupa ureche. La 36 de ani, ca om care lucreaza si in domeniul aeroportuar, ma respect, chiar daca nu am salariul sau comisioanele pe care le-ati papat domniile voastre. Vorbesc in cunostinta de cauza ca un absolvent al cursurilor de securitate aeroportuara si aviatica si de mamagement aeroportuar ale International Civil Aviation Security Council.
Si asta pentru ca imi respect chelia.
Domnule Mircea, dar ce v-ati inversunat asa? NU ajungeti la struguri si atunci spuneti ca sunt acri sau v-a suparat personal clanul tarnavenilor? Parca aveati un prieten in clanul asta… 😉
Doamna sau domnisoara Lili,
Aveti dreptate, strugurii sunt dulci, dar e nu ajung la ei. Asta pentru ca, daca nu ma cunoasteti personal, sint mic de statura. Si mai am si alte defecte: nu am nici un prieten in clanul Tarnavenilor, in schimb am un “prieten” vechi care nu rateaza nici o ocazie sa plictiseasca pe toata lumea cu aceeasi placa de cateva luni: Opris e nebun si ia un pumn de pastile pe zi, iar Idolu este alcoolic. Atata poate, cat despre el, prefer sa nu zic nimic pentru ca ar fi un roman de scris, despre lipsa de caracter. Acum 7 – 8 ani ma picta peste tot ca ma inec in alcool de dimineata pana seara. Si zice ca e ziarist si mare strateg de imagine. Sa-i fie de bine!
1.Cum a semnat Aeroportul “Traian Vuia” un contract în ianuarie pentru care cerea ofertă de preţ în martie
26/03/2010 Investigaţii | Dragoş Boţa
Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara a fost transformat de fostul director Dan Idolu în sursă de profit maxim pentru firmele Saero, aeroportul traian vuia timisoara ppatronata de Cristian Chebuţiu şi UCM Reşita, reprezentată de Adrian Chebuţiu, naşul directorului. PRESSALERT.ro continuă seria dezvăluirilor despre contractele cu cântec semnate cu aceste firme de aeroport, dar care au fost trecute cu vederea de toate controalele din ultimii ani.
În toamna lui 2004 se organizează o licitaţie pentru achiziţionarea a 40.000 litri lichid degivrant pentru pistă, firma Saero câştigând cu o ofertă de 60.000 de euro. În februarie 2005, se solicită, printr-un memoriu intern, suplimentarea contractului pe motiv că a fost o iarnă grea şi cantitatea de lichid comandată este consumată, aproape în totalitate. La începutul lui martie, Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” trimite o adresă prin care cere în mod imperativ preţurile de la Saero pentru suplimentarea de lichid degivrant. Cu toate acestea, în documentele instituţiei, apare o anexă semnată în …ianuarie 2005 pentru o suplimentare de 60.000 l îm valoare de peste 97.000 euro. Asta în condiţiile în care, valoarea anexei nu avea voie să depăşească valoric jumătate din suma contractului iniţial. Ulterior, în toamna lui 2005, aeroportul se pregăteşte de iarna următoare şi în urma unei licitaţii cumpără tot de la Saero 100.000 litri de lichid degivrant pentru 183.260 euro plus TVA.
UCM Reşiţa, reprezentată de naşul directorului Dan Idolu, a câştigat licitaţia pentru construirea de porţi de îmbarcare în zona aerogării de plecări externe, după ce s-a “războit” cu un singur contraofertant. Valoarea iniţială a afacerii – 330.681 euro plus TVA, iar durată de execuţie 5 luni. Ulterior termenul de finalizare s-a amânat de nu mai puţin de patru ori pe diverse motive „devierea canalizării pluviale şi menajere, modificarea unor elemente la scările metalice montate, acestea au fost redebitate pe şantier” sau „lucrări efectuate sub traficul de călători”. Conform tradiţiei, a apărut şi o anexă prin care s-au efectuat lucrări suplimentare de 159.489,75 euro.
Un alt contract important primit de firma naşului de la finul director a fost cel de extindere aerogară curse interne, la licitaţie singura firma care s-a prezentat fiind UCM Reşiţa. A câştigat cu o ofertă de 484.140 euro. Se semnează, apoi, o anexă pentru lucrări suplimentare la contract în valoare de 237.073 euro- „datorită modificărilor proiectului tehnic”. Lucrările suplimentare au constat, printre altele, în construirea unei scări de acces pentru fluxul de pasageri de la etaj spre parter, în lateral, construirea de grupuri sanitare.
Din 2004 şi până în 2008, Saero SRL a primit mai multe contracte de la Aeroportul Timişoara – în 2004 a livrat 7 cărucioare de platformă, în urma unei cereri de ofertă, pentru 23.596,76 euro şi 5 cărucioare pentru transportul bagajelor cu 7560 euro; în următorul an 5 cărucioare de platformă pentru 11.900 euro; în 2006 – 5 cărucioare platformă hand luggage pentru 9000 euro plus TVA. În 2005, aeroportul din Timişoara a achiziţionat o autospecială pentru stingerea incendiilor second hand de la Saero pentru 118.574 euro cu TVA, în 2006, în regim de urgenţă, un echipament de degivrare-antigivrare a aeronavelor” cu 65.000 euro şi în 2008 o staţie mobilă de distribuţie carburant cu 59.900 euro. Saero a semnat şi un contract service revizii periodice pentru cele 7 uşi glisante ale aeroportului în valoare de 8253 lei pentru tot anul 2006.
2 Raspunsuri la Cum a semnat Aeroportul “Traian Vuia” un contract în ianuarie pentru care cerea ofertă de preţ în martie
aburici de mehala 26/03/2010 – 8:55 PM
Pai tot e bine. Necolaiciuc la CFR a cumparat barci si costume de scafandru, la pret de locomotive TGV.
Dragos tu ai uitat ca in luna ianuarie sunt multe sarbatori. pai, si atunci normal ca dom director, “aburit” (dar nu de mehala, ci de alcool) a uitat sa ceara oferta de pret. A cerut-o si el intr-o doara, prin martie, doar ca sa existe la dosar o hartie. Doar nu s-a gandit ca cineva o sa se uite la asemenea “amanunte” cum ar fi datele sau sumele.
Astia chiar nu mai au nici un pic de bun simt. Chiar si la noi, in Mehala, cand s-a construit catedrala pe banii regelui Carol s-a furat de o capela. Astia de astazi ar fi furat totul si n-am fi avut catedrala.
MAI DRAGA IDOLUE NASUL TAu a focut un pic de puscarie poate iti da niste detaliiiiiii BOULE
2.EXCLUSIV Taxa de securitate a Aeroportului Timişoara, pusă gaj pentru un contract câştigat de naşul fostului director Idolu
19/03/2010 Investigaţii | Dragoş Boţa
Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara a fost transformat în ultimii ani în sursă de profit pentru apropiaţii fostului director Dan Idolu, care a dan idolu pieşt, însă, bine la toate controalele efectuate în cele trei regimuri politice în care a supravieţuit. Din 2004 si pana in 2009, firmele Saero, patronata de Cristian Chebuţiu şi UCM Reşita, reprezentată în relaţia cu Aeroportul Internaţional Timişoara de Adrian Chebuţiu, naşul lui Idolu, au fost principalele contracte de investiţii. În această perioadă cele doua firme au încheiat cu aeroportul din Timişoara 17 contracte , de la achiziţii de soluţie de degivrare, echipamente, construcţii până la contractul de service pentru uşile glisante de la aeroport. Multe dintre acestea au fost încheiate în urma încredinţării directe sau prin licitaţii fără prea multă concurenţă.
Unul dintre cele mai suspecte contracte s-a derulat în 2005, când a fost organizată licitaţia pentru achiziţionarea a două unităţi autopropulsante pentru degivrarea, protecţia aeronavelor la givrare, patru tractoare pentru tractarea trenului de bagaje, un tractor pentru tractarea trenului de bagaje a aeronavelor. La licitaţie participă Saero SRL şi o altă firmă, care a fost “mână moartă” şi în alte licitaţii. În mod ciudat, pentru acest contract, Aeroportul Timişoara a ales ca variantă de finanţare creditul financiar de tip credit furnizor. Altfel spus, aeroportul se angaja să garanteze pentru câştigător un credit prin care firma respectivă să poată să achiziţioneze utilajele, care urmau să fie, ulterior, vândute celor de la “Traian Vuia”. Practic, câştigătorului i se asigura o afacere de succes fără să investească nimic şi fără să-şi asigure nici un risc. Saero cu o ofertă de 1.536.491,6 euro din care 1.192.660 euro plus 343.831,6 euro cheltuieli de finanţare a fost declarată câştigătoare. Ulterior, între Aeroportul Internaţional Timişoara, Saero şi BRD au fost semnate o serie de contracte. În aceste documente, s-a precizat faptul că pe lângă utilaje, Aeroportul Timişoara a garantat creditul de 5.294.340 lei cu “gaj pe sume de bani viitoare provenind din incasările viitoare ale AIT în valoare de 1.400.000 euro reprezentând taxa de securitate de 7 euro pe pasager la un volum estimat de 200.000 pasageri pentru 2006”. De asemenea, banca îşi rezerva în orice moment dreptul de a retrage sumele din contul respectiv, dacă nu s-ar fi achitat ratele. Conform normelor Ministerului Transporturilor, taxa de securitate poate fi folosită exclusiv pentru asigurarea măsurilor de siguranţă, fiind interzisă orice altă destinaţie. Fostul director Dan Idolu nu a putut fi contactat pentru a explica motivele pentru care au fost scoase la ruleta rusească fondurile de securitate ale Aeroportului “Traian Vuia”.
ITI MAI ADUCI AMINTE DL IDOULE…POATE SE INTERESEAZA SI ALTIIII SI BOTA BINEINTELES
3Ce a uitat să spună ministrul Berceanu despre fostul director al aeroportului din Timişoara
18/03/2010 Ştiri | Dragoş Boţa
Ministrul Radu Berceanu a încercat, ieri, să salveze bâlbâielile de pe Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” Timişoara aruncând aeroportul traian vuia timisoara ppisica spre “fostul director care tocmai şi-a dat demisia”. Referirea era la Dan Idolu, cel care a condus aeroportul din 2002 până în 2009. Instalat pe vremea PSD, Idolu a fost printre puţinii care a supravieţuit şi în timpul guvernării de dreapta din perioada 2004-2008, reuşind să intre în graţiile ministrului Ludovic Orban. După venirea la putere a PD-L, Idolu a reuşit să-l mulţumească şi pe ministrul Berceanu prin activitatea sa. Numai aşa se poate explica de ce după ce a demis toţi directorii care conduceau aeroporturile din subordinea Ministerului Transporturilor, Idolu a fost singurul repus în funcţie de Berceanu. Ulterior, l-a demis invocând o serie de nereguli care i-ar fi fost semnalate. În ciuda declaraţiilor războinice ale lui Radu Berceanu, în realitate nu s-a întâmplat nimic. Numit de o lună, noul director Alexandru Chirilă şi-a dat demisia, motivând că “am făcu acest gest din cauza situaţiei în care se găseşte instituţia. Sper sa nu fie chiar dezastru. Nu s-a facut o descărcare de gestiune de la fostul director. Nu a existat o predare-primire efectivă între mine şi fostul director. Nu vreau să comentez mai mult asupra situaţiei pe care am găsit-o”. Cu toate că a anunţat că a solicitat un control al Corpului de control al Ministerului Transporturilor, ancheta nu a mai avut loc. Chirilă a plecat fără să mai prezinte nici un document. În mod ciudat, absolut toate controalele efectuate în ultimii ani la aeroport, indiferent de culoarea regimului politic, nu au scos la iveală vreo problemă. Începând de mâine, PRESSALERT.ro va prezenta mai multe investigaţii legate despre modul în care s-au cheltuit banii publici, cine au fost principali beneficiari şi cum s-a ajuns până la situaţia în care aeroportul să garanteze un credit pentru un furnizor de echipamente, girând cu fondurile destinate securităţii principalei porţi aeriene din vestul ţării.
4.Demiterea lui Idolu, grăbită de un sms pro PSD, trimis consilierei lui Berceanu
15/12/2009 Ştiri | Dragoş Boţa
Ministrul Radu Berceanu şi-a explicat, astăzi, graba de a-l demite, chiar în prima zi după prezidenţiale, pe Dan Idolu din funcţia de director al Aeroportului Internaţional “Traian Vuia” Timişoara- “am avut mai multe plângeri legate de activitatea de aici, sigur, ca de obicei, unele au fost mai întemeiate, altele mai puţin întemeiate. Cred că la un moment dat o schimbare şi un nou gospodar se impune”.
constantin ostaficiuc si dan idolu
Pe lângă motivele “tehnice” invocate de ministru există şi o altă explicaţie, mult mai…pământeană. În 6 decembrie, când Mircea Geoană şi Traian Băsescu erau în război total pentru fotoliul de la Cotroceni, de pe mobilul directorului Idolu au plecat mai multe mesaje prin care destinatarii erau invitaţi să-l voteze pe liderul social-democrat. Din greşeală, unul dintre SMS-uri a fost trimis consilierei ministrului democrat-liberal Radu Berceanu. Ulterior, Idolu a încercat să dreagă busuiocul susţinând că mobilul a ajuns la una dintre fiicele sale, care ar fi vrut să-i trimită unei alte prietene acel mesaj. În urmă cu un an, Dan Idolu a fost singurul director de aeroport repus în funcţie de Berceanu, după ce toţi directorii din minister au fot daţi afară. Acum nu s-a mai bucurat de aceiaşi susţinere nici la Bucureşti şi nici la Timişoara, unde Constantin Ostaficiuc avea propriul favorit – Alexandru Chirilă, actualul director de la “Traian Vuia”. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele auditului anunţat la aeroport şi dacă, la final, totul va fi vis şi armonie. Mai ales că multe dintre afacerile derulate pe aeroport în ultimii ani duc şi spre lideri democrat-liberali.
Un raspuns la Demiterea lui Idolu, grăbită de un sms pro PSD, trimis consilierei lui Berceanu
aburici de mehala 15/12/2009 – 3:53 PM
In viata ca la gara. Ca la aerogara. (c’est la vie, come a la guerre)
Daca n-ar fi fost SMS-ul s-ar fi gasit altceva. Era nevoie de schimbare, pentru a putea face unificarea cu Aradul. Ca pampalaii aia nu sunt in stare (n-au fost niciodata) sa faca ceva eficient. Norocul lor ca Gogu Falca (pentru vechii colegi din studentie – Matrafox) este finu’ lu’ Base si asa se mai directioneaza ceva fonduri la Arad, ca altfel ar fi morti de foame. Asa ca vor sa exporte modelul de succes (sa moara capra vecinului) spre alte meleaguri.
Iar PD minus L local pune botu’.
5. Misterul penal al contractelor secretizate
Autor: MIRCEA OPRIS
19 martie 2010 – 16:24
Twitter
Facebook
Email
Imprimă
La aeroportul din Timişoara s-a deschis cutia Pandorei, tot mai multe dintre contractele ilegale încheiate de fostul director Dan Idolu cu societăţi ale unor prieteni sau apropiaţi fiind făcute publice. Aceasta în ciuda măsurii luate de ministrul Radu Berceanu, cel care a secretizat contractele comerciale din Aeroportul Traian Vuia şi diverse comapnii aeriene şi societăţi comerciale. Sumele care s-au scurs ilegal din conturile societăţii aeroportuare nu sunt cunoscute, dar estimările neoficiale făcute de foşti angajaţi avansează o fraudă de câteva milioane de euro.
Jurnalul Naţional a prezentat deja contractul dintre aeroport şi compania low-cost Wizzair, prin care 1,6 milioane de euro au fost făcute efectiv cadou operatorului de curse internaţionale. Wizzair trebuia să plătească 2 milioane de euro, pentru anul trecut, pentru că operează pe Aeroportul Timişoara. În realitate, Wizzair a virat către aeroport doar 400.000 euro, iar restul de 1,6 milioane de euro i-a primit înapoi “cadou” din partea fostei conduceri a lui Dan Idolu, cu motivaţia incredibilă că Wizzair face publicitate aeroportului de aceşti bani.
Verificările au dovedit însă că Wizzair îşi face de fapt reclamă propriilor zboruri din Timişoara pe vreo 70 de site-uri de internet, însă această operaţiune nu poate justifica suma de 1,6 milioane de euro. Mai mult, contractul încheiat în limba engleză a fost ţinut ascuns şi a apărut tradus cu multe greşeli abia în luna decembrie. Pus la colţ de investigaţiile şi dezvăluirile de presă, actualul director, Cornel Sâmărtinean, a recunoscut că există multe contracte care au adus pagube aeroportului, printre acestea fiind inlcusiv contracte cu centre de welness şi spa pentru relaxarea conducerii sau excursii la shopping în Dubai.
“Conducerea aeroportului avea contracte la spa şi vizite la Dubai. Au fost multe datorii şi am reuşit să le scad negociind cu fiecare în parte. Voi organiza o conferinţă de presă în care voi spune toate aceste lucruri”, a declarat Cornel Sânmărtinean.
FRĂŢIA CONTRACTELOR
Mai multe contracte au fost încheiate cu firmele fraţilor Cristian şi Adrian Chebuţiu, acesta din urmă fiind naşul fostului director Dan Idolu şi director al UCM Reşiţa. Astfel, contractul pentru deszăpezire nu era semnat la 7 decembrie 2009, fiind ţinut “sub preş”, cu dedicaţie pentru firma SAERO SRL, controlată de Adrian Chebuţiu, director general al UCM Reşiţa, care este naşul fostului director, Daniel Idolu.
La fel de controversată este şi semnarea unor contracte pentru diverse lucrări şi servicii tehnice, de securitate şi control cu UTI Group, firma omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Terminalul non-Schengen, care este încă în construcţie, a fost deja achitat integral, deşi lucrarea e departe de a fi recepţionată. Contractul este cu o firmă de construcţii din Arad.
Tot de numele naşului lui Dan Idolu se leagă şi un contract extrem de important care se referă la siguranţa aeroportului. Între 2004 şi 2009, firma Saero, patronată de Cristian Chebuţiu, şi UCM Reşita, reprezentată prin naşul Adrian Chebuţiu, au primit nu mai puţin de 17 contracte de investiţii, de la construcţii, echipamente, achiziţii de soluţie de degivrare şi până la contractul de service pentru uşile automate ale clădirilor.
În 2005 au apărut primele zvonuri despre contractele suspecte, când a fost organizată licitaţia pentru achiziţionarea a două unităţi autopropulsante pentru degivrarea, protecţia aeronavelor la givrare, patru tractoare pentru tractarea trenului de bagaje, un tractor pentru tractarea trenului de bagaje a aeronavelor. Din două firme, licitaţia a câştigat-o firma Saero SRL, cu o ofertă de 1.536.491,6 euro din care 1.192.660 euro plus 343.831,6 euro cheltuieli de finanţare a fost declarată câştigătoare.
Prin contract, aeroportul garanta pentru câştigător un credit prin care firma să poată cumpăra utilajele, pentru ca, ulterior, acestea să fie vândute celor de la “Traian Vuia”. Pentru a demara, între Aeroportul Internaţional Timişoara, Saero SRL şi BRD au fost semnate mai multe contracte. Una dintre clauzele contractuale este aproape incredibilă, pentru că stipula că, pe lângă utilaje, Aeroportul Timişoara a garantat creditul de 5.294.340 lei cu “gaj pe sume de bani viitoare provenind din incasările viitoare ale AIT în valoare de 1.400.000 euro, reprezentând taxa de securitate de 7 euro pe pasager la un volum estimat de 200.000 de pasageri pentru 2006”.
Mai mult, banca îşi rezerva dreptul de a retrage sumele din contul respectiv, dacă nu s-ar fi achitat ratele. Or, taxa de securitate poate fi folosită exclusiv pentru asigurarea măsurilor de siguranţă, fiind interzisă orice altă destinaţie, conform normativelor Ministerului Transporturilor.
6.Naşul de la firmă şi finul de la aeroport au făcut afaceri cu echipamente pentru pistă
21 martie 2010, 14:15 | Autor: Daniel Dancea | 1355 afişări
Finul Dan Idolu (stânga) şi naşul Adrian Chebuţiu (dreapta)
Timisoara
Finul Dan Idolu (stânga) şi naşul Adrian Chebuţiu (dreapta)
Relaţiile de cumetrie nu au împiedicat încheierea unor contracte la Aeroportul Timişoara. Fostul director al aeroportului, Dan Idolu şi naşul său Adrian Chebuţiu, în prezent director la UCM Reşiţa au făcut afaceri fructuoase.
SC Saero SRL este o firmă producătoare de echipamente aeroportuare. Până în 2004, firma a fost deţinută de Adrian Chebuţiu, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa, care este şi naşul fostului director al Aeroportului Timişoara, Dan Idolu.
Afacerea Naşul&Finul: aeroport utilat „în familie”
Din 2004 Adrian Chebuţiu i-a cedat firma fratelui său, Cristian Chebuţiu. Saero a avut contracte cu aeroportul din Timişoara, furnizându-i un autobuz de platformă „Neoplan”, echipament acustic pentru îndepărtarea păsărilor, cărucioare de transport bagaje, tractoare pentru pentru trenul de bagaje, o autospecială pentru stingerea incendiilor, dar şi alte echipamente aeroportuare. Contractele sunt şi din perioada în care naşul Chebuţiu era patron. CLICK AICI pentru a vedea ce a livrat firma Saero aeroporturilor din Timişoara şi din ţară.
„Dacă eşti bun, eşti bun”
Contactat telefonic, Adrian Chebuţiu a confirmat că este naşul lui Dan Idolu, dar a spus că asta nu l-a împiedicat să participe la licitaţiile de la aeroport. „A gândi că dacă eşti naşul lui Dan Idolu nu poţi participa la licitaţii pe aeorportul la care Dan Idolu este vremelnic director mi se pare o mare greşeală. Suntem într-o societate democratică în care dacă eşti bun eşti bun”, a declarat Adrian Chebuţiu pentru Adevărul de Seară Timişoara.
Acesta a mai spus că, deşi are o relaţie apropiată cu Dan Idolu, contractele sale nu au fost favorizate niciodată de acest lucru, iar lucrările mari nu au fost câştigate de el, deşi Idolu conducea aeroportul. „Spre exemplu extinderea actuală a aeroportului a fost câştigată de o firmă din Arad, iar Dan Idolu era director. Întodeauna Dan mi-a spus că dacă particip şi sunt ok bine, dacă nu asta e. Niciodată discuţiile mele nu au fost de altă natură. Cu atât mai puţin fratele meu care nu are o relaţie apropiată cu Dan”, a spus Chebuţiu.
Dat afară din cauza unui SMS
Dan Idolu are telefonul închis de o săptămână şi nu a putut fi contactat. Surse apropiate acestuia au spus că abonamentul telefonului era plătit de Ministerul Transporturilor şi că a fost tăiat în urmcă cu câteva zile. Potrivit aceloraşi surse, Idolu a fost demis la cererea ministrului Radu Berceanu după ce a trimis, din greşeală, un sms cu conţinut electoral secretarei ministrului. Mesajul era destinat fiicei lui Idolu, dar cum aceasta are acelaşi nume cu secretara lui Berceanu, Idolu a greşit destinatarul, iar sms-ul a ajuns la Ministerul Transporturilor.
Pe siteul siteul pressalert.ro, jurnalistul independent, Dragoş Boţa susţine că în 2005, Saero şi Aeroportul Timişoara ar fi încheiat un contract prin care societatea ar fi livrat aeroportului mai multe echipamente, în valoare de peste un milion de euro, cumpărate printr-un credit girat chiar de aeroport. Potrivit aceleiaşi surse, creditul ar fi fost garantat cu viitoarea taxă de securitate de pe aeroport. Adrian Chebuţiu a declarat pentru „Adevărul de Seară Timişoara” că nu ştie nimic despre acest contract. „Habar nu am. Nu ştiu despre ce e vorba. În 2005 societatea era deja cedată fratelui meu, Cristi”, a mai spus Chebuţiu.
7Afacerea Naşul&Finul: aeroport utilat „în familie”
22 martie 2010, 12:19 | Autor: Oana Bejenariu, Daniel Dancea | 563 afişări
Adrian Chebuţiu (stânga) i-a „utilat” aeroportul finului său, Dan Idolu
Reşiţa
Adrian Chebuţiu (stânga) i-a „utilat” aeroportul finului său, Dan Idolu
Dan Idolu, fost şef de aeroport, şi Adrian Chebuţiu au făcut afaceri împreună. Astfel, naşul şi finul, au avut parte de o perioadă bună în 2004. Chebuţiu a câştigat licitaţii pentru servicii pe aeroportul condus de finul său.
SC Saero SRL este o firmă producătoare de echipamente aeroportuare. Până în 2004, firma a fost deţinută de Adrian Chebuţiu, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa, care este şi naşul fostului director al Aeroportului Timişoara, Dan Idolu. Din 2004, Adrian Chebuţiu i-a cedat firma fratelui său, Cristian Chebuţiu. Saero a avut contracte cu aeroportul din Timişoara, furnizându-i mai multe servicii, de la un autobuz de platformă „Neoplan”, până la o autospecială pentru stingerea incendiilor.
Contractele sunt şi din perioada în care naşul Chebuţiu era patron. Adrian Chebuţiu confirmă că este naşul lui Dan Idolu şi că asta nu l-a împiedicat să participe la licitaţiile de la aeroport. „Relaţiile de familie sunt una, iar afacerile sunt alta. Fratele meu chiar a contestat una dintre licitaţii, pe care le-au organizat cei de la Aeroportul «Traian Vuia», în perioada în care Dan era director. Mai mult, a şi pierdut procesul respectiv. Asta însemană să faci afaceri”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară” Reşiţa, Adrian Chebuţiu.
Vile la Timişoara
În urma materialului postat ieri pe resita.adevarul.ro, au apărut reacţii din partea cititorilor. „Aţi uitat să spuneţi că în 2002, NGF care avea contract de lucrări în aeroport, cu totul întâmplător, construia şi cele trei vile ale lui Idolu şi fraţilor Chebuţiu, în aceeaşi curte, în calea Urseni”, spune Denea. „Ştiu că fratele meu are demult o casă în construcţie la Timişoara, iar eu deţin una de foarte mult timp. Nu există combinaţii între mine şi Dan Idolu, la construcţia de case. Fiecare şi-a condus viaţa independent. NGF nu ştiu cine sunt”, a declarat Chebuţiu.
IMPORTANTTTTTTTTT ATENTIE MAXIMA
8 Expertize tehnice privind starea aeroportului din Timisoara, tinute secrete
[ 0 ] 30 noiembrie 2010 | Sebi
Două expertize tehnice privind starea reală a pistelor aeroportului din Timişoara au fost ţinute la secret timp de patru ani, iar unele date din Manualul de aerodrom au fost umflate.
foto:romanianspotters.ro
Administraţia Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara a dispus declanşarea unei anchete interne care vizează motivele ce au stat la baza blocării, timp de patru ani, de către foştii directori ai instituţiei, a unor expertize tehnice referitoare la gradul de siguranţă a pistelor de decolare, a căilor de rulare şi a platformelor de staţionare a avioanelor. Executate în 2005 şi 2006 de către institute de cercetare agreate de Ministerul Transporturilor, expertizele conţin date şi informaţii esenţiale pentru siguranţa celei mai importante porţi aeriene din vestul ţării, care ar fi trebuit comunicate de urgenţă companiilor aeriene, Autorităţii Aeronautice Române şi Ministerului Transporturilor.
Din motive greu de explicat, fostul director general Dan Idolu şi directorul operaţional, Marian Chivu, au păstrat tăcerea asupra problemelor de infrastructură relevate de cele două expertize. Mai mult, în Manualul de aerodrom au inclus şi păstrat date tehnice nereale. „Este o chestiune extrem de gravă, pe care Codul Aerian o pedepseşte cu ani grei de închisoare! Spre exemplu, companiile aviatice trebuie să ştie foarte exact care este capacitatea portantă a pistei, altfel există riscul ca la aterizare o aeronavă mai grea să se înfunde în pistă. Cu aceşti indicatori nu se poate juca nimeni! În general, contează mărimea avionului, dar şi numărul de roţi. Este important cum este repartizată greutatea pe roţi, pentru a şti cum te raportezi la capacitatea portantă, la rezistenţa pistei. Nu ai voie să ascunzi datele reale şi să strecori în manualul de prezentare al aeroportului cifre umflate. Oricând se poate întâmpla un dezastru!”, ne-a declarat, sub anonimat, unul dintre foştii dispeceri de pe aeroport.
În anul 2005, Institutul de Cercetări în Transporturi INCERTRANS, aparţinând ministerului de resort, a realizat un studiu detaliat al infrastructurii de trafic de pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Analiza de aproape 100 de pagini a fost urmată anul următor de o a doua expertiză, făcută de Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale şi Aeriene IPTANA – SA Bucureşti.
Cele două lucrări au fost predate conducerii de atunci a Aeroportului Timişoara, cu recomandarea expresă ca datele să fie comunicate operatorilor aerieni şi autorităţilor centrale. Acest lucru nu doar că nu s-a întâmplat, dar în Manualul de aerodrom au apărut alte date, mult îmbunătăţite. Spre exemplu, în cele două expertize capacitatea portantă a pistei de decolare/aterizare (PCN) a fost calculată la o valoare de 47 R/C/W/T pe tronsonul 0-2.500 m şi 32 R/C/W/T pe ultima porţiune, respectiv tronsonul 2.500-3.500 m. Paradoxal, în Manualul aeroportului, la capitolul „Caracteristici fizice ale aerodromului şi informaţii conexe”, pag. 24, apare o capacitate portantă puţin ajustată, respectiv 49 R/C/W/T. Cu alte cuvinte, rezistenţa pistei a fost îmbunătăţită, din pix, oferindu-se date nereale potenţialelor companii aviatice partenere. Practic, s-a deschis poarta spre aterizarea unor aparate de zbor mai grele, deşi rezistenţa pistei nu ar fi permis acest lucru.
„A fost pusă în pericol viaţa a milioane de călători”.
„M-am autosesizat şi am dispus o anchetă internă, pentru a vedea motivele financiare sau de altă natură care au dus la ascunderea celor două expertize şi la prezentarea unor date nereale în Manualul de aerodrom. După terminarea verificărilor, voi sesiza organele de urmărire penală. Timp de patru ani, prin dosirea celor două studii, s-au pus în pericol viaţa a milioane de călători, dar şi siguranţa avioanelor care au aterizat aici. Au fost induşi în eroare, prin tăinuirea de informaţii, atât operatorii aerieni, cât şi Autoritatea Aeronautică şi Ministerul Transporturilor”, ne-a declarat actualul director general al aeroportului, Cornel Sâmărtinean.
De partea cealaltă, fostul director general Dan Idolu spune că în toţi anii cât a condus societatea a monitorizat foarte atent starea pistei de decolare/aterizare şi că s-a funcţionat în baza certificatelor de exploatare emise în fiecare an de Autoritatea Aeronautică. „Nu vreau să intru într-o polemică şi să întreb actuala conducere de ce şi-a amintit de starea necorespunzătoare a pistei acum, la aproape nouă luni de la instalare, când vine iarna. În aviaţie, se iau măsuri preventive, nu retroactive. Se tot vorbeşte de capacitatea portantă, dar puţini ştiu că pistele de la Timişoara şi Otopeni sunt cele mai groase din ţară, de aproximativ 40 de centimetri. În condiţiile în care pista face parte din proprietatea publică a statului, s-au tot aşteptat bani de la buget pentru reparaţii, însă, în ultimii ani, aceştia nu au venit”, ne-a declarat Dan Idolu.
Conform Codului Aerian, art. 106, „Comunicarea de informaţii, ştiind că acestea sunt false, dacă prin acest fapt se periclitează siguranţa zborului, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani”.
Incidentul din 2008
Unul dintre cele mai grave incidente provocate de starea proastă a pistei s-a întâmplat în 2008, când o aeronavă a companiei low cost Wizzair a intrat într-o porţiune cu asfalt decapat şi şi-a distrus partea de rulare. „Era vorba despre o aeronavă aproape nouă, cu doar câteva zeci de ore de zbor la activ. Costa peste 200 milioane de euro. La aterizare a intrat într-o zonă cu asfaltul decapat şi şi-a distrus toată partea inferioară. Atunci, fostul comandant a dat telefon rapid la şeful de tură să nu dea nimic pe staţie, pentru a nu rămâne probe înregistrate. Până la urmă, au plătit asigurările, dar de atunci a început un întreg şir de facilităţi pentru Wizzair pe aeroportul din Timişoara. Dan Idolu s-a revanşat cu vârf şi îndesat”, ne-a dezvăluit unul dintre lucrătorii de pe aeroport, care a asistat la acel incident
9.Mandatul de deputat al lui Daniel Idolu incinge spiritele in PSD Timis
26 august, 2011 – 12:49 PM
Prezent la mai toate actiunile cu tenta electorala organizate de PSD Timis, inclusiv strangerea gunoaielor de pe la periferia orasului, fostul director general al Aeroportului International Timisoara, Daniel Idolu, a devenit, treptat, unul dintre soldatii credinciosi ai stangii banatene.
Nu se stie daca, doctrinar, Idolu se regaseste printre valorile programatice impartasite de Iliescu & co., insa, odata cu trecerea timpului, devine tot mai clara intentia fostului „aviator” sef de a se face atat de util partidului, incat, anul viitor, sa i se propuna condescendent sa ocupe un loc eligibil pe listele parlamentare ale pesedistilor timiseni.
Acest scenariu bantuie, deja, imaginatia membrilor mai vechi de partid, care stau de ani buni la coada mandatelor parlamentare, motiv pentru care nu este exclus ca, in viitorul nu prea indepartat, sa asistam la o minirevolta impotriva „insurubarii” lui Idolu pe langa liderul maxim Titu Bojin.
Ceea ce nu stiu contestatarii lui Idolu este faptul ca „micul Napoleon”, cum era numit prin ungherele aeroportului, are mare nevoie de un mandat de parlamentar, si pentru implinirea acestui vis ar contribui cu generozitate la pusculita partidului, in conditiile in care, la un moment dat, va trebui sa explice in termeni fiscali semnificatia unui contract de management platit din bani publici cu 1,7 milioane de euro pe an…
MAI VREI …….CA AVEM DE UNDE
NOutati–SE TAIE IARBA SI VINE SPAGA SINTEM CU OCHII PE VOI.ATENTIIEEEE DL TAIETOR DE IARBA CA ITI VINE RINDUL
Mai medicament de ziarist de doi lei si cinzeci de bani daca ai putasi curge si ge prin ea atunci publica asta.Daca idolu tauIdolu tia dat sa un servici la aeroport si capusezi aeroportul(intr-o zi o sa raspunzi pentru asta la organe) cum poti sa fi atit de pupacios in dos.Maninci o paine buna din aeroport si dai la comanda cu noroi fara tinta.Chestia cu pastilele este adevarata si doctorul tau stie.Ai curaj si publica asta
Mai vreau, mai ales ca aveti de unde! ha, ha, ha……
Ma bucur ca sunteti cu ochii ageri pe “noi”. Care noi, numai “voi” stiti? Nu va intreb cu cine faceti banking, ca spaga o luati la plic. Va intreb insa: v-ati luat azi pastilele?
Iar daca asta e tot ce puteti, sa luati niste articole de pe net, sa imi umpleti ograda cu ele, pai atunci, cam slabut domnilor. Ca sa nu mai spun ca, dupa o logica elementara, daca Dragos Bota si Mircea Opris au scris si despre afacerile lui Idolu (e drept infirmate de catre Corpul de Control al Ministerului Trannsportului si de catre Parchete), inseamna ca ambii autori sunt cel putin impartiali si au servit cititorilor potlogarii facute de toata lumea.
Limbajul asta imi aduce aminte de un baiat care ba e ziarist, ba e spion la SIE, insa imi aminteste doar partial. Intoxicatul care scrie asa si se ascunde barbateste sub pseudonime gen “Mircea Opris-spaga” sau “Medicamente” imi amintesc mai degraba de ultimul caine credincios al gastii Ostaficiuc-Samartinean si alti servitori, unul care inca nu s-a dumirit daca eu am dunga rosie in buletin sau nu, asa cum i-a spus lui o sursa care l-a mai vandut de cateva ori. Autorul imi aminteste de un anume Alien R., fost bisnitar de chiloti si locuir de cazare prin complex, actualmente consilier politic, dregator si apsirant in Parlamentul Romaniei. Poate e el , poate nu e?
Ce ma ingrijoreaza e ca stati prost cu informatiile. Trebyuie sa il mai stimulati pe baiatul ala sa vina cu ceva mai proaspat, ca va faceti de ras. Asta e site-ul personal al unui cetatean oarecare – ia mai cercetati cum e cu Opris, daca mai sunt sau nu ziarist. Apoi, despre angajarea la Aeroport, in afara ca acolo inca mananca o paine tot felul de amatori adusi de Samartinean, pe linie de prietenie, oridn politic sau angajare cu plicul, eu nu sunt angajat al Aeroprotului si cu ata mai putin al lui Idolu. Iar despre salariul gras, asta e cea mai tare si am ras de voi de mi-au cazut microfoanele din peretii biroului. Am un salariu gras de tot, gros ca paiul si lung ca nuca.
Am curajul sa public “asta” pentru ca am caracter, curaj si o pregatire (in discipline pe care voi doar le banuiti) pe care voi nu o aveti. Cat despre ce pastile iau si pentru ce, asta va da voua mari dureri de cap, pentru asa v-a turnat cineva la ureche. Ia sa ma interesez si eu putin despre unii dintre voi la doar doua capitole: (a) vicii personale si relatii intime si (b) starea de sanatate fizica si psihica. Caci am impresia ca unii dintre voi, fara acte falsificate, nu v-ati putea angaja nici macar fochist la primaria din Tarnaveni sau Petrosani. Ne reauzim, nu va ignor, ca doar suntem baieti de caracter, nu?