Scena balconului, varianta 2011

Posted on

1 decembrie 2011. Ce feerie de solemnitate! Ce scursură de ipocrizie de la parada militară a prefectului Mircică Băcală la re-re-re inaugurarea de pieţe a primarului Coriolan Ciuhandu. Ahhh! S-a redeschis Piata Badea Cârţan. Mai corect zis, Scârţan. Pentru că popularitatea primarului Gheorghe Ciuhandu scărţâie.

sursa foto: tion.ro

Si asta nu pentru ca nu ar avea in continuare un avans confortabil in fata viitorilor potentiali contracandidati la fotoliul de primar la Timisoarei. Ci  pentru ca, pe 1 decembrie 2011, s-a cocotat in balconul din piata agro-alimentara, a tinut speech-uri, impreuna cu a sa camarila si…a fost huiduit. De catre pietari si de oameni. Cativa, vreo cateva zeci, ca nimeni nu a fost nebun sa mearga la o taiere de panglica in piata cu legume, cand s-a putut inghesui la o fasole cu ciolan, cadou din partea regimului portocalelor mincinoase. S-au cum zicea dom’ prefect Bacala: e cea mai mare defilare de 1 decembrie din 1989 incoace! Mama si ce ne incalzeste, ne tine si de foame si de frig, parada militarului disponibilizat. Ca sa nu mai zic de penibilitati de ordin strict militar: TAB-uri si efective aduse din alte judete, mascatii de la DPIR defiland cu geamuriled ubelor deschise pe jumatate ca si la insotire de valori sau VIP, si, crema, politistii locali pe scutere la minus 3 grade Celsius, cu uniformele lor zdrentuite, non-tactice si casti neomologate. Delir militar ce mai!

Sa revin la scena balconului.

Balconul Operei din Timisoara a fost deschis pe 20 decembrie 1989, dupa 4 zile de represiune. De acolo, Timisoara a fost proclamat, in fata a peste 150.000 de oameni, primul oras liber al Romaniei. S-a cantat “Desteapta-te, romane”. In acelasi balcon a fost adoptata, pe 11 martie 1990, Proclamatia de la Timisoara, prin care se cerea decomunizarea tarii.

Balconul Comitetului Central a intrat in istorie ca “scena balconului”. In dimineata zilei de 21 decembrie, Nicolae Ceausescu, secundat de Elena Ceausescu, s-a adresat unei multimi de oameni adusi de la fabricile bucurestene cu scopul de a condamna evenimentele de la Timisoara. “Alo, alo” si “Stati linistiti la locurile voastre” au marcat sfarsitul dictaturii comuniste.

Balconul Universitatii a fost deschis de Emil Constantinescu pe 24 aprilie 1990. Astfel a inceput manifestatia maraton din Piata Universitatii, primul protest fata de puterea instalata dupa Revolutie cu nesocotirea promisiunilor si a regulilor democratiei. Demonstratia a fost suprimata de interventia brutala a minerilor pe 14 iunie.

Balconul parlamentului este locul in care intelectuali anticomunisti si fosti detinuti politici au fost agresati verbal de C.V. Tudor si acolitii lui, la sedinta de condamnare a comunismului romanesc ca ilegitim si criminal, pe 18 decembrie 2006.

Pe 1 decembrie 2011, Ciuhandu, Orza, Cojocari si consilierul taranist Moldovan, plus Don Stefan – acest Padrino al Pietelor inca din anii 80, alaturi de o baba neidentificata priveau de sus defilare mercenarilor de legume care incurajeaya importul ilegal si omoara babutele autohtone care vor si ele sa vanda un buchet de “morconi” banateni din gradina casei. O parada cu tigara in coltul gurii, a  “agricultorilor” comisionari de rosii turcesti, struguri spanioli, usturoi din China, pui+praz+ceapa verde+gulii+conopida+oua toate aduse din Ungaria. Numai ca armata de bisnitari, ca agricultori is vreo 5 la suat dintre ei, a inceput sa se planga de cum e facuta piata, de tarife, de noile reguli etc.

Maimult, clar e ca pietarii nu-s ca militarii si iarna nu-i ca vara. Asa ca au inceput sa faca galagie si sa il huiduie pe imemorabilul nostru primare! Socat, asta nu s-a dat jos din balcon, nu a facut baie de multime si , cu frica si frigul in oase, a dat chiar si interviurile din balconul pietei Scartan, asa cu multimea in amorsa, ca sa dea bine pe ecrane. Ce spectacol de doua parale!

Sa citam surt de la colegii de la tion.ro, carora le-am folosit si fotografiile, citand evident sursa, cu bun simt.

” Principalele nemulțumiri ale piețarilor din Badea Cârțan se referă la faptul că le este în continuare foarte frig, pentru că piața nu a fost închisă pe părțile laterale, și nu au spații pentru depozitarea mărfii, în condițiile în care primarul i-a anunțat că de anul viitor va fi limitată la două ore staționarea în zona piețelor agroalimentare. Acest lucru a fost reglementat printr-o hotărâre de consiliu adoptată în această săptămână tocmai pentru că unii comercianți își transformă autovehiculele în depozite de marfă.

„Unde să duc maşina după ce descarc marfa? Înseamnă că aţi făcut o piaţă dar vreţi să ne desfiinţaţi pe noi!”, i-a spus o femeie primarului Gheorghe Ciuhandu, joi, înainte ca acesta să taie panglica în piaţă. Edilul-şef i-a replicat că trebuie să se descurce pentru că şi timişorenii care vin în piaţă pentru a-şi face cumpărăturile trebuie să aibă acces la locuri de parcare. „Nu puteţi ţine locurile ocupate ore în şir”, i-a spus Ciuhandu. „Dumneavoastră nu mergeţi cu maşina la primărie? Eu nu am şofer…”, a răspuns femeia. „Văd că există o problemă de înţelegere, dar mi se pare normal să se limiteze staţionarea pentru că până acum stăteau cu zilele maşinile parcate aici şi ocupau locurile”, a concluzionat primarul. În plus, comercianţii din Piaţa Badea Cârţan s-au plâns de frig. De altfel, multe mese erau goale. „O să vedeţi cum va fi când va ninge, o să bată zăpada până la mijloc”, i s-a plâns primarului o altă vânzătoare din piaţă. „Se vor monta panouri publicitare de o parte şi de alta de-a lungul pieţei, ceea ce va mai atenua din curent”, a afirmat Ciuhandu.

Directorul SC Pieţe SA, Victor Ştefan, a declarat că proiectantul nu a fost de acord cu închiderea pieţei. „Şi noi am fi vrut să închidem părţile laterale, dar proiectantul nu ne-a acceptat. Oricum, acum piaţa nu funcţionează la capacitate maximă, în perioada mai-septembrie e bine să lăsăm să se intre în piaţă şi pe laterale”, a declarat Ştefan Pieţarul. Şi aici închei preluarea de pe tion.ro .

Si sa revin. ‘Geaba au cântat lăutarii şi au dansat în frig talentaţii dansatori de populare de la Casa de Cultură a municipiului. Astfel de arme electorale s-au perimat după ce dl. Ciuhandu a abuzat de ele ani de zile., la Rugile Timisoarei, la Zilele Cartierelor, la Ziua orasului si la alte osanale electorale. Plus că în materie de populism mai are de învăţat lecţii serioase de la maeştrii precum Vanghelie-Vanghelion şi chiar de la maestrul Onţanu.

In concluzie, valoarea totală a investiției a fost de 2.167.061 de lei. Bani păpaţi, investiţie făcută, comisioane plasate la firmele de casă ale primăriei. Insa, obiectiv final nerealizat. Nu a mai punctat nici un vot, ori vreo simpatie dl Ciuhandu. Pana la urma e doar o renovare de piata, nu o inaugurare de baza de lansare a navetelor spatiale, precum cea de la Cape Canaveral, Florida. Ridicolul si-a spus cuvantul. Cat despre cum si cui au fost atribuiti banii si lucrarile pentru reamenajare, aia veti mai citi in ziare serioase.

Fotografiile realizate de colegii de la tion.ro spun totul: “baietii”, cu feţele siderate ca timisorenii nerecunoscatori ii huiduie, au vrajit-o de parca erau Nicolae si Elena Ceausescu impreuna cu sefii PCR, la scena balconului, dupa care a urmat iminenta fuga cu elicopterul.

sursa foto: tion.ro

Si pe final, fiind iarna, nu va pot oferi cireasa de pe tort. Dar va pot oferi steluta din varful bradului. Ciuhandu s-a mai facut definitiv de kakao in fata timisorenilor tot la o scena a balconului din istorica Piata a Operei din Timisoara. Pe 1 decemrnbie 2009, exact in urma cu 2 ani, acelasi anticomunist si politician rebel si cu principii Gheorghe Ciuhandu a pus-o de o fratie a inelelor cu niste ciudati lideri ai unei Opoziţii la fel de fleoşcăită ca şi puterea portocalie. “Parteneriatul pentru Timisoara”, semnat exact pe 1 decembrie, dar 2009,  de Mircea Geoana si Gheorghe Ciuhandu, a iscat un adevarat scandal in Piata Operei din Timisoara.

Domnule Ciuhandu, un remember de acum 2 ani:

 
“Parteneriatul pentru Timisoara”, semnat ieri de Mircea Geoana si Gheorghe Ciuhandu, a iscat un adevarat scandal in Piata Operei
Timisoara, scena de razboi a prezidentialelor
1 Decembrie 2009

Mii de timisoreni au iesit in strada pentru a huidui alianta formata in jurul PSD, scandand “Jos comunismul!” si “Mincinosii!”. Manifestatiile anti-PSD s-au extins la Brasov, Bucuresti, Targoviste si Cluj.
» In acelasi timp, sustinatorii PSD adusi din intreg judetul au venit “inarmati” cu steaguri si pancarte, astfel ca Politia Comunitara a trebuit sa intervina cu spray lacrimogen pentru a desparti cele doua tabere.
Locuitori ai Timisoarei, in mare parte tineri, revolutionari, dar si simpatizanti ai PDL au iesit in Piata Operei pentru a scanda impotriva semnarii “Parteneriatului pentru Timisoara” de catre primarul Gheorghe Ciuhandu si candidatul PSD la presedintie, Mircea Geoana. La semnare au fost prezenti si primarul Klaus Iohannis, presedintele PNL, Crin Antonescu, dar si liderul PNTCD, Radu Sarbu.

Geoana si Antonescu, paziti de jandarmi

Revoltati de prezenta la Timisoara a liderilor PSD, revolutionarii au scandat “Jos comunistii!”, “Mincinosii!”, “Proclamatia de la Timisoara nu e a voastra!”, “Romani anti-PSD”. Acestia s-au declarat tradati de Ciuhandu, spunand ca votul dat actualului primar nu reprezinta o sustinere pentru PSD. De asemenea, unele bannere ale lui Geoana au fost calcate in picioare. De partea cealalta a baricadei, PSD Timis si-a adus mii de sustinatori din intreg judetul care fluturau steaguri rosii, dar si pancarte de sprijin al lui Geoana. Politia Comunitara a trebuit sa intervina cu spray lacrimogen pentru a separa cele doua tabere. Potrivit unor surse, liderii aliantei politice aveau in program sustinerea unor discursuri pe o scena amplasata in Piata Operei (simbolul Revolutiei romane din 1989), insa in urma disputelor din strada au renuntat. De asemenea, Mircea Geoana a fost nevoit sa intre pe usa din dos in sediul Operei din Timisoara. Crin Antonescu, intrebat de ce nu a tinut un discurs in Piata Operei, a raspuns: “Unde sa ma duc, ma, acolo, la Basescu?”, referindu-se la huiduielile din strada. In schimb, in Piata a fost amplasat un ecran mare in care erau prezentate imagini din interiorul Operei din Timisoara, unde liderii politici au tinut discursuri despre parteneriat. Ecranul a fost atacat cu oua. Evenimentul politic a fost insa bine pazit de jandarmi, care s-au postat in fata cladirii Operei pentru ca oamenii revoltati sa nu patrunda inauntru.

Piata Universitatii: “Azi in Timisoara, tot azi in toata tara”

Spre seara, si la Brasov s-au adunat 500 de tineri la Troita Revolutiei, pentru a se alatura protestului timisorenilor, scandand “Jos comunismul!” si “Brasov, Timisoara, maine in toata tara!”, “Iliescu, nu uita, Romania nu este a ta!”.
Apoi, aproximativ 300-400 de persoane au iesit in strada, in jurul orei 18.00, si in Piata Universitatii din Bucuresti si au scandat: “Jos comunistii”, “Geoana, jos mainile de pe Timisoara”, “PSD, nu uita, Timisoara nu-i a ta”, “Azi in Timisoara, tot azi in toata tara”. Mihai Tufa, student la Filozofie, 24 de ani, spune: “Am citit pe Twitter ca o sa se adune lumea aici in seara asta si am vazut la televizor ce s-a intamplat in Timisoara. Ii sustin pe cei care au iesit in strada la Timisoara. si eu as fi facut la fel daca eram acolo”. Tanarul nu exclude ca manifestatia sa fi pornit de la un indemn al PDL dar si-ar dori sa nu fie asa: “As vrea sa stea departe, ca sa nu compromita ce se intampla in seara asta aici”. Un alt student A.O, de 24 de ani, flutura un tricolor pe care l-a adus de acasa: “Sunt impotriva PSD. Nu m-a chemat nimeni, am vazut pe net ca se stange lumea in Piata Universitatii. Comunistii nu aveau ce sa caute in Piata Operei din Timisoara”. La manifestatie a participat si autorul “Imnului Golanilor”, Cristian Paturca. “Daca nu noi, atunci cine/ daca nu aici atunci unde/ daca nu acum, atunci cand” a raspuns Paturca, membru al Asociatiei “21 decembrie”,  intrebat fiind cu ce ocazie in Piata Universitatii.

S-a semnat totusi
Alianta politica formata in jurul candidatului Mircea Geoana a semnat ieri, impreuna cu primarul Gheorghe Ciuhandu, un parteneriat care prevede sustinerea liderului social-democrat in turul doi. Documentul atesta si sustinerea din partea PNTCD, aripa Radu Sarbu. Ciuhandu a declarat ca spera ca pe 6 decembrie sa existe o guvernare noua, cu un premier “cunoscut atat pe plan national, cat si international”, si un presedinte “care sa nu-i invrajbeasca pe romani, ci sa fie un presedinte al tuturor romanilor”.
La randul sau, liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat ca daca punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara ar fi fost aplicat acum, “cel care ar trebui sa iasa din politica ar fi Traian Basescu”.

Simt in urina ca “scena balconului” se va repeta, La Timisoara, la Bucuresti, depinde unde liderii luminati ai tarii vor acea proasta inspiratie de a vorbi oamenilor de sus de la balcon. Semn al ruperii de popor, al fricii si al lasului care fuge de propriile fapte.

Za Stalina, tovarisci Ciuhandu!
Za Stalina, tovarisci Ciuhandu!
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.