Vizita de lucru a tovarasului dr. ing. Gheorghe Ciuhandu la cules de infecte voturi

Posted on

compunere adevarata de Mircea Opris si Maxim Opris

O stire insorita a lovit redactiile luni: Luni, un ambulatoriu pentru boli infecțioase și încă unul pentru bronhopneumonie au fost inaugurate la Spiatlul de Boli Infectioase Victor Babeș. Potrivit dr. Virgil Musta, purtătorul de cuvânt de la Victor Babeș, consulații care până acum erau posibile doar cu internare, se vor face de acum înainte în ambulatoriu cu apartură de ultimă oră. Aparatura a costat în jur de 3,8 milioane de lei și majoritatea banilor provin din fonduri europene. Primăria Timișoara a contribuit cu aproximativ 100.000 de lei. Dr. Maria Cerbu, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, a precizat că unitatea a încheiat o nouă colaborare cu medicii de familie din Timiş pentru ca aceștia să le dea trimiteri pacienților. Au fost renovate cabinetele de ecografie, bronhologie, psihologie, spirometrie, cabinetul de aerosoli și fibroscanul. Directorul Cerbu a vizitat alături de primarul Gheorghe Ciuhandu, săptămâna trecută, Spitalul General din Ingolstadt, Germania. Acolo a avut șansa să vadă cum lucrează medicii germani. Adica, ca-n Germania.

In august, ambulatoriul Spitalului de Boli Infectioase si-a redeschis portile, intr-un nou cadru, modern, cu aparatura de ultima generatie. Noul ambulatoriu, in care s-au investit circa un milion de euro, din fonduri europene si locale, cuprinde 18 cabinete noi, dotate cu aparate competitive, printre care fibroscan-ul cu ajutorul caruia se fac investigatii complete bolnavilor de hepatita si celor care sufera de boli de ficat.

Tot luni dimineata, cu fiu-miu de mana, necajiti si cu frigu’n oase, ne-am tarat la acelasi celebru spital de boli infectioase. Pe usi scria cu autocolante noi si verzi “Ambulatoriu”. Inauntru termopane noi si mocheta noua, din aia de trafic intens. Afara, aceleasi pete de tencuiala de acum zece ani, gata sa iti cada in cap. Din nou sindromul mincinosului cu gardul si Leopardul.

Ma duc cu ala micu de mana ca are pe el bubitze si doftorii se intrec in diagnostice: ba e rujeola dar nu e, ba e scarlatina dar nu e, sau poate o fi doar o viroza eruptiva, “din aia care da si urticarie”. Medicina romaneasca de secol XXI, la dat cu ghiocul pe viata omului. Asa ca ajungem la celebrul spital. Acolo, evident la ambulatoriu. La ala nou vopsit, pe care l-a inaugurat primarele Ciuhandu. Inauntru o asistenta singura si stinghera care se tot foia pentru ca nu avea medic de garda. Niste doamne doctor, cu aer de rezidente, faceau cu schimbul cate 15 minute primind cate un bolnav. Greu de facut o consultatie in ambulatoriu pentru ca vreo cinci nenea cu salopete jegoase mutau dulapuri si faceau glume de tractoristi. Asa ca se face o consultatie ochiometrica rapida si fugim spre sectia de copii – la analize. Acolo e sigur mai liniste, iar virusii si bacteriile mustesc in fiecare colt plin de igrasie.

Intr-un final ajungem pe sectia de copii. Infectia infectiilor, cu pereti scorojiti, aceleasi cearsafuri, mobile vechi si disparate. Copilul e ingrozit si dezgustat. Si speriat ca ii ia sange pentru analize. “Sala” de recoltare e chiar pe holul spitalului, acolo pe unde se perinda necajitii internati cu tot felul de boli ciudate pe care le poti aduce acasa la familie si la prieteni, la copii si la batrani. Asa ca  pune doamna asistenta copilul pe un scaun, chiar pe coridor si acolo il inteapa si ii ia sange. Fain, ca-n Germania.

Apoi, imi da un recipient in care Opris junior sa se pise, ca sa i se analizeze si urina. Jenata dar sincera, asistenta imi zice sa nu duc copilul la WC-ul de pe sectie “sa nu ia vreo boala ca vedeti ce este aici la noi”. Asa ca improvizez. In sala de asteptare de la parter, aia renovata, am ginit un WC unisex. Renovat si el m-am gandit. Sa faca pishu acolo. Numai ca WC-ul desi este pentru publicul care asteapta sa intre in ambulatoriu,  e evident incuiat. Asta, ca sa nu il murdareasca bolnavii din prima zi. Asa ca ii zambesc stirb la asistenta si ne da cheia magica. O buda curata doar pentru ca e noua, face copilu pishu in recipient, il ducem sus si il abandonam pe o masa de pe hol, ca acolo se depoziteaza probele pacientilor. Tot ca-n Germania.

Iesim prin curte si dau filmul inapoi. Vad colegi ziaristi, cameramani, fotografi. Un gand ma trazneste “O fi murit Elvis sau o facut Ciuhandu hepatita? L-o fi muscat un caine vagabond pe Cojocari?”. Nimic din toate astea. Intr-un alt colt al cladirii darapanate, primarele Ciuhandu puncta electoral deschiderea falsului ambulatoriu de la Infectioase, cu un stol de doctorite zambitoare si aplaudaci. La adevaratul ambulatoriu, in spate, nebunul spitalului, bolnav de TBC, isi face turneul la impartit boala prin toate sectiile. Eu l-am gasit afara, cu o tiganca in pijamale. Au sarit amandoi pe mine sa le dau cate o tigara. Le-am dat. De la mine iarba dracului, de la Dumnezeu mai mult.

In fine, cu ce are exact copilul nu am lamurit-o, caci daca nu mergi la un laborator privat dureaza 4 zile un exudat faringian. Ca-n Cambogia. E gratis si sper sa fie rezultatele lui, ca la ce haos e pe mesele cu probe de pe hol ai toate sansele sa iti dea rezultatele de la analizele altcuiva.

Initial mi-a fost ciuda ca ai mei colegi ziaristi nu dau o tura la locatie si merg ca oile acolo unde sunt chemati. In poze si filmari, taieri de panglici, spiciuri si aplauze. Nimeni nu se mai uita ce e dupa gard sau in spital. Articolele sunt de bine. Mi-a parut rau ca nu am pojar sau ciuma bubonica sa il fi pupat si eu pe domnu primar sa stea si el vreo saptamana internat acolo, la Infectioase. Acolo unde nimeni nu spune la ce se expune personalul si cati medici si cate asistente au facut hepatite si alte boli grave din cauza lipsei de materiale si consumabile de protectie. Acolo unde bolnavii de TBC stau in saloane in care poti sa razi igrasia de pe pereti cu cutitul. Acolo unde te duci cu o boala si te externezi cu trei. Ca-n Africa.

Asa ca asta a fost de fapt marea inaugurare a unei investitii de un milion de euro, cu 18 cabinete noi. Si acum, mai jos, sa va arat si incredibilul:

Spuneam mai sus ca …Greu de facut o consulatie in ambulatoriu pentru ca vreo cinci nenea cu salopete jegoase muta dulapuri si fac glume de tractoristi.

Aasadar: a intrat dom primare, a vazut, a vizitat, i-a fost prezentat drapelul. Apoi, exact cum mutau vacile dintr-un CAP intr-altul sa le vada Ceausescu, asa au facut si astia de la Victor Babes cu mobila.

In poza de mai jos il vedeti pe premarele Ciuhandu admirand noul ambulatoriu de la Infectioase.

sursa foto: tion.ro

Eh! Cum a trecut vizita oficiala, spre alte cabinete, adica la vreo 10 minute dupa primar, am intrat eu si fiu-miu. Si ce faceau cei cinci nenea in salopete jegoase in timp ce doctorita consulta copilul? Au mutat dulapul verde cu gri din spatele primarului si a doamnei in alb care ii explica,  intr-o anexa. Nou-noutz dulapul a fost mutat cu atata grija ca sase picioare s-au desprins cand nenea l-au luat pe sus cu niste rangi din alea de santier. Paravanul acela alb din spatele primarului a fost demontat, iar masuta cu aparatul (care nu stiu exact ce este) au fost si ele mutate de acolo. Ca-n Romania lui Ceausescu. Si a lui Ciuhandu. Rusine, neamule!

PS Cu tot dragul pentru colegii de la Analog TV, dar sa dai o asemenea stire cu “Am intalnit si bolnavi fericiti” mie unu mi-ar fi rusine. Nu spun ca sunt singurii care au relatat asa. Insa chiar nu a vazut nimeni spitalul, acolo unde stau amarastenii in focarul ala de infectie?

Mai jos un link la frumoasa stire TV:

Noul ambulatoriu la Spitalul Victor Babes – viata in roz  

sau

http://www.youtube.com/watch?v=5tdwldxBZDo&feature=player_embedded#!

Share

One Reply to “Vizita de lucru a tovarasului dr. ing. Gheorghe Ciuhandu la cules de infecte voturi”

  1. daca vrei o ancheta despre spitale, mergi la Louis Turcanu, de preferat fara copil. Spital “de top” in incompetenta, mizerie si degradare umana. victor babes e “slabut” fata de asta. si, apropo de medici privati, sunt aceiasi incompetenti care lucreaza si in spitalele de stat, cu exceptiile de rigoare, fireste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.