Ingineriile financiare au retrogradat Poli Timişoara
Zeci de mii de timişoreni s-au lăsat manipulaţi de către conducătorii clubului de fotbal şi de către administraţiile locală şi judeţeană, ieşind în stradă pentru a susţine echipa de fotbal Poli Timişoara. În spatele acestui şantaj sentimental mocneşte însă un scandal financiar care loveşte în Finanţele timişene şi despre care DNA are mai multe dosare în lucru.
Poli Timişoara a fost sancţionată de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Instanţa a decis să menţină decizia luată de Federaţia Română de Fotbal şi să lase echipa bănăţeană în liga secundă. În aceste condiţii, Poli Timişoara va activa anul viitor în Liga a II-a şi va încerca să obţină din nou promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc. Timişoara va fi urmată în divizia a doua şi de cei de la Gloria Bistriţa. Iar FC Bihor va rămâne de asemenea acolo unde a jucat şi anul trecut. Chiar dacă nu au spus-o concret, oficialii timişoreni cred că TAS a fost influenţată de interese mult mai mari în acest caz. Antrenorul secund al lui Poli, Vali Velcea, a afirmat că rămâne la echipă şi că nu întotdeauna deciziile luate sunt conforme cu realitate. „Da, rămân la Poli, sunt timişorean, am fost împreună cu jucătorii din această echipă. Din păcate, nu întotdeauna deciziile luate sunt în conformitate cu realitatea”, a declarat Velcea. El a mai spus că e de aşteptat ca unii jucători să mai plece, dar că tinerii care sunt la club pot să joace cu succes pentru a duce Poli din nou în Liga I chiar de anul viitor.
Au apărut şi primele reacţii din partea patronului de club, dar şi din partea autorităţilormlocale şi judeşene, care au aprobat în ultimii ani alocarea mai multor milioane de euro din bani publici, pentru susţinerea clubului de fotbal. Finanţări ilegale, în condiţiile în care firmele lui Iancu aveau datorii către stat, lucru cunoscut la ANAF dar şi de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş.
Vicperimarul Timişoarei Adrian Orza se aştepta la acest verdict din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), dar doreşte să vadă motivarea respingerii apelului formulat de Poli Timişoara. În funcţie de această motivare, municipalitatea va decide dacă va continua şi pe viitor relaţia cu conducerea clubului de fotbal. “Trebuie să vedem motivaţia respingerii apelului pentru că în funcţie de asta vom şti pe ce coordonate se va menţine relaţia oficială cu cei care diriguiesc clubul. Poate fi o respingere a apelului pe formă sau pe fond. Dacă e pe formă, e greu să cred că vom mai colabora. Pe de altă parte, va trebui să susţinem Poli din perspectiva faptului că au nişte grupe de copii care au obţinut perfomanţe şi pe care se poate construi un viitor”, a afirmat Adrian Orza. Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, doreşte o întâlnire cu Marian Iancu şi crede că, din acest punct în care se află echipa, trebuie să înceapă o reconstrucţie a fotbalului timişorean. „Trebuie să avem o discuţie cu echipa BKP, cu domnul Marian Iancu, să vedem ce planuri sunt din punctul lor de vedere, să vedem ce doresc şi să vedem ce facem mai departe”, spune Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT. Acesta caracterizează situaţia actuală drept „un mare necaz, o mare tristeţe” dar este optimist. „Pe această temă şi din acest punct trebuie să începem o reconstrucţie pentru Timişoara, o reconstrucţie a fotbalului timişorean”, a adăugat preşedintele CJT.
Marian Iancu se contrazice însă până şi în privinţa datoriilor pe care le are către stat, principalul motiv care a dus la retrogradarea echipei. Marian Iancu pare mai supărat ca niciodată după anunţarea deciziei TAS. El a anunţat că nu va mai investi niciun leu în fotbal. Mai mult, Iancu a declarat că va mai vinde o serie de jucători pentru a plăti datoriile către ANAF. “Aştept motivarea celor de la TAS. Oricum, nu mai contează, dar măcar să văd şi eu. Îl las pe Mircea Sandu să îşi conducă mai departe mizeria asta de fotbal. Vom vedea ce va fi. Eu nu mai investesc niciun ban în fotbal, mergem în Liga a II-a şi vedem ce vom face. Eu nu pot să plec mâine de la echipă, pur şi simplu pentru că nu se poate, dar într-un timp scurt sper să devin un acţionar minoritar. Poli Timişoara va merge mai departe, dar fără Marian Iancu. Acum e devreme să spun ce fac, ce vând, ce se întâmplă, o sa stăm câteva zile şi o să căutăm soluţii. Dar poziţia mea rămâne clară: sunt total lipsit de motivaţie şi nu voi mai băga la echipă niciun ban. Voi vinde jucătorii importanţi ca să achit datoria de 700.000 de euro către ANAF”, a declarat Marian Iancu. Echipa a ajuns în liga a doua, Iancu va deveni (aproape) sigur persona non-grata în fotbalul românesc. În aceste condiţii este de înţeles reacţia celor care au băgat în ultimii ani zeci de milioane de euro în Poli. Principalul punct care va afecta jocul echipei în sezonul viitor se referă la plecarea unor noi jucători. Este cel de-al doilea val, după cel al stranirerilor. „În urma deciziei T.A.S. din 18 iulie 2011, care a reţinut tardivitatea judecării cauzelor împotriva U.E.F.A. şi F.R.F., am hotărât următoarele: Jucătorii importanţi care au făcut dovada calităţilor lor, precum Pantilimon, Goga, Bourceanu, Sepsi şi Tameş vor fi vânduţi sau vor deveni coproprietate. Din sumele încasate vom achita, în primul rând, datoria la buget pe anul 2011, în jurul sumei de 800.000 de euro. De asemenea, vom plăti şi alte obligaţii care au izvorât din activitatea curentă a clubului pe anul 2011. Jucătorului Sorin Ghionea, căruia i-am promis că va rămâne la Politehnica Timişoara doar în cazul activării în Liga I, a avut contractul scadent la 30 iunie a.c. Ne vom ţine promisiunea faţă de el şi îi mulţumim că a fost alături de noi”, a anunţat Marian Iancu.
Finanţări ilegale
Încă din anul 2009, Direcţia generală a finanţelor publice Timiş a declanţat un control la firmele lui Marian Iancu. Acelaşi control viza modul în care autorităţile timişorene şi cele judeţene au aprobat finanţări de milioane de euro către club, mai als după apariţia unor acuzaţii privind cheltuirea acestor bani, printre care achitarea leasingului la maşinile de lux ale clubului. La DNA există mai multe dosare deschise pe această temă. În ceea ce priveşte controalele declanşate de către inspectorii fiscali încă din noimebrie 2009, acestea au fost oprite. Surse din cadrul Finaţelor Timiş ne-au declarat că la acel moment, controalele au fost stopate la intervenţia mai multor politicieni locali, printre care şi Constantin Ostaficiuc, preşedinte al CJ Timiş şi preşedinte al filialei PDL Timiş. Conform aceloraşi surse, inspectorul fiscal Gheorghe Daia, care la acel moment conducea Direcţia de Control de la Direcţia de Finanţe, a fost schimbat din funcţie, la cererea lui Ostaficiuc, tocmai pentru că ar fi refuzat să suspende controalele la frimele lui Marian Iancu. Ostaficiuc neagă aceste acuzaţii. “Dimpotrivă, eu am cerut ca acele controale să fie duse la bun sfârşit, să se aplice legea tocmai pentru a nu se ajunge la situaţia la care s-a ajuns. Nu am cerut oprirea niciunui control fiscal. Chiar trebuie ca numele meu să apară în acest articol?”, a fost comentariul lui Ostaficiuc pentru Jurnalul Naţional.
Cum a reuşit Iancu să facă determine autorităţile din Timiş să finanze din bani publici clubul, în condiţiile în care firmele sale aveau datorii către stat şi către terţi? Reţeta este una consacrată în cazurile de evaziune fiscală. Divizarea parţială făcută de Marian Iancu la societatea care susţine clubul Poli Timişoara e considerată legală de Tribunalul Timiş, în pofida opoziţiei Fiscului. Din punct de vedere sportiv, discuţia se mută în altă parte. Finanţiştii timişeni au sesizat ANAF vizavi de „ingineria” lui Iancu, care ar putea crea un precedent periculos. În ultima perioadă, la adresa lui Marian Iancu şi a clubului Poli Timişoara s-au înmulţit zvonurile privind neobţinerea licenţei de joc pentru campionatul viitor. Principalii acuzatori, patronul Stelei, Gigi Becali, şi directorul Oţelului Galaţi, Marius Stan, susţin că divizarea societăţii făcută de Marian Iancu ar fi interzisă de regulamentele UEFA şi FRF. Finanţiştii timişoreni afirmă însă că divizarea parţială a fost o inginerie foarte ingenioasă, care se încadrează în limitele legii. Tot ei spun că, de departe, Marian Iancu şi firmele pe care le controlează le-au dat cele mai mari bătăi de cap. „Nu ştiu cine i-a învăţat să facă acest lucru, în mod cert nu cineva din club, dar a fost o chestie extrem de inventivă”, ne-a declarat un inspector din cadrul Direcţiei de Finanţe Timiş. Mai exact, la începutul anului 2011, Marian Iancu a solicitat aprobarea unei divizări parţiale a societăţii care susţine clubul de fotbal, potrivit art. 250 din Legea 31 a societăţilor comerciale. La acel moment, SC FC Politehnica Timişoara SA avea o datorie la Finanţele timişorene de nouă milioane de lei, adică ceva mai mult de două milioane de euro. Prin divizare, Iancu a pasat o datorie de şapte milioane la nou înfiinţata firmă BKP Faber. O dată cu acest pasiv, a transmis şi un activ reprezentând un teren de 20 de hectare în Sacoşu Turcesc. Acest teren a fost executat o dată de Fisc, care nu a reuşit însă să găsească şi cumpărători pentru el. În noua firmă a intrat ca acţionar o altă societate a lui Iancu, BKP Management Invest, care deţine şi 19% la SC FC Politehnica SA. BKP Management Invest pretinde o returnare de TVA, care, spune Iancu, ar acoperi datoria la fisc. „Datoria pentru Finanţele din Timiş s-a mutat acum la Bucureşti, ceea ce ne dezavantajează într-un fel. Pe de altă parte, ne bucurăm că nu mai avem bătăi de cap cu Iancu”, spune acelaşi inspector. Fiscul din Timiş a atacat în instanţă divizarea, însă Iancu a avut câştig de cauză, printr-o sentinţă executorie dată de Tribunalul Timiş în 9 februarie 2011. În 11 martie, divizarea a devenit oficială, fiind înscrisă la Registrul Comerţului. „Existând şi sentinţă dată, se poate spune că totul a fost legal. Din punct de vedere sportiv nu mai e treaba noastră”, ne-a mai declarat finanţistul. Direcţia de Finanţe Timiş a făcut însă o sesizare oficială la ANAF vizavi de „ingineria” lui Iancu, motivată prin faptul că s-ar putea crea un precedent periculos. Din datoria de două milioane de lei rămasă la club, un milion a fost achitat la Finanţe.
Un prim pas al inginerie finanziare a fost asocierea, în anul 2006 , dintre CJ Timiş, Pirmăria Timişoara şi F.C. Politehnica Timişoara. O asociere de cinci milioane de euro. În fapt, asocierea autorităţilor locale s-a făcut cu firma SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, în cazul CJ Timiş şi al Primăriei Timişoara şi cu FCU Politehnica Timişoara & Invest SA , în cazul Primăriei Timişoara. În anul 2008, Constantin Ostaficiuc aprobă prelungirea “mariajului” dintre firmă şi CJ Timiş. În anul 2009, când au început controalele de la finanţe, edilii timişeni au încălcat legea, continuând finanţarea din bani publici, deşi ştiau că firmele au probleme finanziare. În februarie 2009, Primăria Timişoara şi CL Timişoara aprobă modificarea contractului de asociere din 2006, cu FCU Politehnica Timişoara & Invest SA, prin modificarea numelui firmei, care devine SC Fotbal Club Timişoara SA. Mici detalii de denumire a firmei, prin care CJ Timiş şi Primăria Timişoara au reuşit să cadorisească clubul lui Iancu cu peste 10 milioane de euro, plan cincinal, în mod ilegal. Şi asta pentru că la o simplă verificare, sesizată şi de inspectorii fiscali, toate firmele lui Marian Iancu au diverse datorii. Fotbal Club Timisoara SA, fosta SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, are sechestru pe părţi sociale şi acţiuni şi datorii de peste 16,7 milioane de euro numai în anul 2009, la fel ca şi BKP Management & Invest Group SA, tot cu sechestru din cauza datoriilor. La piramida firmelor se adaugă Fotbal Club Politehnica 2002 Timisoara SA şi noua societate BKP & Faber SA, care are ca şi actina principal chiar BKP Management & Invest Group SA, firmă imobiliară cu datorii mari către stat. În aceste condiţii, singura metodă prin care banii publici puteau ajunge în conturile firmelor lui Iancu era crearea acestor societăţi. Însă, cât timp ele au datorii, edilii din Timişoara şi din administraţia judeţeană au încălcat legea cu bună ştiinţă. Ceea ce explică şi presiunile făcute asurpa inspectorilor fiscali, de a opri controalele la firmele lui Iancu.
Datorii şi în afară
La datoriile către statul român, se adaugă şi alte datorii externe ale clubului timişorean. La începutul acestui an, FIFA soma Poli Timişoara să achite datorii-record, de 2,4 milioane de euro în numai o lună, pentru achiziţii de jucători. Cea mai veche datorie este de 500 de mii de euro plus penalităţi şi datează din 2005, pentru transferul lui Ovidiu Petre de la Galatasaray. Alţi 680 de mii de euro sunt datoraţi, încă din 2008, pentru transferul cehului Lugas Magera. Alte 1,2 milioane de euro sunt datoraţi către Benfica Lisabona, pentru jucătorul Laszlo Sepsi.
Inbogatiti dupa revolutie,aproape toti,asta sunt.iata pentru cine timisorenii si-au riscat viata in 89.
Dreptatea umbla cu capul spart in frumoasa noastra tarisoara.