Un scandal mediatic a lovit Cancelaria Germaniei din Berlin, dupa ce mai multe note si corespondente interne din companiile Aton Transilvania (Romania) si Aton GmbH (Germania) au fost facute publice. Dupa modelul “Wikileaks”, documentele interne dovedesc modul in care reprezentantii germani si romani ai concernului Aton incearca sa se foloseasca de lideri politici din Germania si Romania, sa finanteze campanii electorale si sa manipuleze mass-media.
Firma din Romania, Aton Transilvania, este intens monitorizata de catre serviciile de informatii romanesti. Un motiv simplu este activitatea subversiva a companiei. Dovada irefutabila este un referat politic intern din vara anului 2009.
Desigur, documentul poate fi inteles folosind o cheie simpla de abrevieri:
S&S – agentia de publicitate si PR Saatchi & Saatchi, care se ocupa de imaginea Aton in Romania
X – Paul Milata, CEO Aton Transilvania
dl O. – Constantin Ostaficiuc, presedinte al Consiliului Judetean Timis si presedinte al PD-L Timis
dl M sau M – Nikolaus Mann, om de afaceri, fost asociat cu patronii Aton, caruia acestia din urma i-au inscenat o deturnare de fonduri
Varadean – Ovidiu Varadeanu, corespondent de Timisoara pentru Prima TV si actionar la o firma locala de publicitate
Bota – Dragos Bota, fost jurnalist, care publica pe site-ul www.pressalert.ro, exclusiv materiale in favoarea celor de la Aton pentru a influenta anchetatorii si procurorul de caz
dl. Brennecke – Klaus Brennecke, Consul al Germaniei la Timisoara
In plan politic, referatul intern face referire directa la posibilitatea de finantare a campaniilor electorale, dar si adunarea de date personale, precum situatia familiala si financiara a unor lideri politici din Timis dar si de la Bucuresti. Printre acestia Gabriel Oprea (UNPR), pe atunci ministru al apararii, Ilie Sarbu, Mircea Geoana (atunci presedinte PSD), Crin Antonescu, Gheorghe Ciuhandu sau Valeriu Tabara.
Alte actiuni au ca tinta companii care prezinta interes pentru Aton Transilvania, de exemplu Automobile Dacia sau Ford Romania, organizatii patronale precum Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara si presedintele acesteia, omul de afaceri Georgica Cornu. O alta tinta sunt organizatiile patronale din agricultura, obiectul principal de activitate al Aton Transilvania. Sunt mentionate si companii a caror imagine trebuie denigrata, ele reprezentand concurenta pentru Aton pe diverse domenii de activitate, de exemplu compania Enel in domeniul electricitatii.
Traficul de influenta este mentionat si in relatie cu factori locali de decizie cum ar fi directorii din Timis si Arad ai Garzii de Mediu sau ai Agentiei pentru Protectia Mediului.
Raportul face si o analiza a presei nationale dar si locale din Timisoara si modul in care ar putea fi exploatati jurnalisti si fosti jurnalisti. Cea mai grava afirmatie se refera la o propunere facuta de Paul Milata prin care, in cadrul unui concert public sa fie difuzate imagini manipulate, denigratoare cu Nikolaus Mann si Constantin Ostaficiuc. O alta incercare extrem de grava este accesarea neautorizata a arhivei televiziunii publice TVR, pentru a afla despre existenta si posibilitatea difuzarii unui material referitor la fostul asociat la Aton Transilvania.
Cea mai grava actiune propusa il vizeaza pe Klaus Brennecke, consul al Consulatului Germaniei la Timisoara, vizat de cei de la Aton, care au strans informatii despre activitatea diplomatica anterioara venirii la Timisoara dar si discreditarea acestuia prin colectarea de date despre viata privata si orientarea sexuala a consulului german.
Iata documentul intern al Aton, in varianta integrala. Au fost scoase doar informatiile legate de numele autorului, indexarea si numarul de inregistare al raportului, de pe pagina 1.
mama draga da rau se vede scrisul asta alb pe fondul negru…
Stiu. Din pacate, stii prea bine, toti folosim marfa asa cum o primim. mai ales cand e perisabila 🙂