Falca loveste: aeroporturile Timisoara si Arad fuzioneaza!

Posted on

Fuziunea dintre Aeroportul International Timisoara si aeroportul din Arad va avea loc, cel mai probabil, in primul trimestru al anului 2011. Anuntul a fost facut, neoficial, de catre insusi primarul Aradului, Gheorghe Falca, la o intalnire de sfarsit de an cu colegii de partid si cu directorii principalelor institutii aradene, controlate de catre PD-L.

Pe data de 16 decembrie 2010,  Wizz Air a tinut o conferinta de presa la Timisoara. Prima la care a participat directorul comercial al companiei. Ce nu s-a spus a fost ca aceasta conferinta a fost una de adio. Wizz Air se muta pe Aeroportul Arad.

Sedusi si hartuiti, ungurii de la Wizz Air ii fac cadou lui Falca doua aeroporturi.
Sedusi si hartuiti, ungurii de la Wizz Air ii fac cadou lui Falca doua aeroporturi.

Directorul comercial al Wizz Air, Gyorgy Abran, declara ca operatorul de transport aerian low-cost are succes la Timisoara. Datele centralizate referitoare la activitatea desfasurata pe Aeroportul „Traian Vuia” arata o crestere a numarului de pasageri transportaţi cu 37,2%. In spatele acestei cresteri se ascunde de fapt, intentia companiei de a se muta de pe aeroportul Timisoara pe cel din Arad.

„Suntem una dintre putinele companii aeriene care, si in vremuri de criza, am avut o crestere constanta. Suntem lideri de piata pe piata low-cost din Europa centrala şi de est. De asemenea, in Romania ocupam primul loc, la finalul anului vom ajunge la doua milioane de pasageri”, a declarat Gyorgy Abran, directorul comercial al operatorului aerian maghiar.

In prezent, Wizz Air opereaza in Romania cu trei baze: la Cluj, Bucuresti si Timisoara. Hub-ul de la Timisoara a fost ultimul deschis de compania maghiara, iar succesul inregistrat este unul evident. In perioada 1 decembrie 2009 – 30 noiembrie 2010, numarul total al pasagerilor care au fost transportati de Wizz Air la si dinspre Aeroportul „Traian Vuia” Timisoara a depasit  365 000 de pasageri. Acest lucru deranjeaza de ani buni concurenta directa a Wizzair la Timisoara, compania Carpatair. Cele doua companii au cateva destinatii comune, segment pe care compania maghiara ia din potentialii clienti ai Carpatair. De altfel, cei de la Carpatair fac presiuni de mai multi ani pentru a scoate operatorul Wizzair de pe aeroportul din Timisoara.

Directorul comercial al Wizz Air, Gyorgy Abran, a vorbit despre deschiderea mai multor rute si destinatii ale companiei dar a ezitat sa faca publice planurile companiei in ceea ce priveste Timisoara. Conform acestuia, compania nu are in vedere extinderea numărului de curse operate sau a destinatiilor disponibile la Timisoara,  numai daca piata o va cere. Evaziv, acesta a declarat ca “totul este legat de timp si de cerere. Aici am deschis ultima baza comerciala din Romania, in functie de ce va cere si cum va evolua piata vom creste si traficul operat la Timisoara”.

Spre bucuria celor de la Carpatiar, a caror perseverenta a dat roade, Wizz Air va semna zilele acestea un contract de operare pe Aeroportul Arad si va pleca de pe Timisoara. Chiar daca de abia pe 31 martie 2011 expira contractul dintre Wizz Air si Aeroportul Timisoara, noul contract cu Aeroportul Arad va intra in vigoare la 1 ianuarie 2011. De vina pentru plecarea ungurilor sunt compania Carpatair, care a avut mai multe conflicte comerciale neoficiale cu Wizz Air si a facut lobby la Ministerul Transportului dar si la forurile europene de resort. O mare vina o poarta si conducerea actuala a aeroportului din Timisoara, incepand cu directorul general Cornel Samartinean, care a impus tarife maxime de operare pentru Wizz Air, cu toate ca stia de oferta mult mai relaxata financiar a celor din Arad.

Presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc este disperat din cauza plecarii operatorului cu cei mai multi pasageri. Cu buna stiinta, Aeroportul Timisoara pierde astfel aproximativ 400 000 de pasageri care se muta spre aeroportul din Arad. Aceasta este premiza asteptata de catre primarul Aradului, Gheorghe Falca, si agreata tacit de catre ministrul transporturilor, Anca Boagiu. Din momentul mutarii Wizz Air la Arad, fuziunea celor doua aeroporturi devine o necesitate logistica, dincolo de ambitiile locale. Adica exact ceea ce dorea Gheroghe Falca in urma cu un an, iar Constantin Ostaficiuc si Cornel Samartinean nu au facut nimic pentru a convinge Wizz Air sa ramana la Timisoara, ci dimpotriva i-au determinat sa plece prin impunerea tarifelor maxime pentru a opera la Timisoara.

Raportari false pentru a primi ajutor de stat

Directorul Aeroportului Timisoara, Cornel Samartinean, a modificat mai multe raportari privind numarul total de pasageri, in cursul anului 2010. In rapoartele inaintate de catre acesta, numarul de pasageri era de fiecare data sub un milion. Motivul este unul simplu: cu o cifra sub un milion de pasageri, aeroporturile din Timisoara, Suceava si Cluj primeau ajutoare financiare din partea statului roman, in valoarea totala de 240 de milioane de euro.

Cornel Samartinean, singur in afara Schengen. Cu talent, pune umarul la falimentul aeroportului pe care il conduce.
Cornel Samartinean, singur in afara Schengen. Cu talent, pune umarul la falimentul aeroportului pe care il conduce.

In urma scandalurilor privind terminalul non-Schengen si a celui privind plecarea Wizz Air, directorul aeroportului din Timisoara a recunoscut in luna noiembrie 2010 ca numarul pasagerilor care tranziteaza depaseste un milion de persoane. Astfel, Aeroportul Timisoara mai pierde si ajutoarele financiare de stat. La aceasta situatie a contribuit si compania Carpatair, care a depus o plangere la Comisia Europeana, in urma careia s-a blocat acordarea ajutoarelor de stat catre aeroportul din Timisoara.

Share

One Reply to “Falca loveste: aeroporturile Timisoara si Arad fuzioneaza!”

  1. s-a confirmat informatia. foarte multa acuratete in informatii :))))))))))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.