Ambasadorul Germaniei protejeaza evazionistii de la Aton Transilvania

Andreas von Mettenheim, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, s-a afla vineri si sambata (10/ 11 decembrie 2010) la Timisoara. Pe agenda de lucru a ambasadorului au fost vizite la doua dintre cele mai controversate investitii germane din Romania: Continental Automotive Romania din Timisoara si Aton Transilvania din Carani.

Continental se confrunta cu un scandal privind poluarea Timisoarei din cauza fabricii de anvelope, in timp ce Aton Transilvania se afla in centrul unui scandal referitor la deturnarea de catre investitorii germani de cateva zeci de milioane de euro din bani europeni.

Aceasta, in contextul in care Oficiul European Antifrauda de la Bruxelles si Departamentul de Lupta Antifrauda de pe langa Guvernul Romaniei investigheaza o evaziune de aproape 40 de milioane de euro din fonduri europene SAPARD. In vizor este grupul de firme germane Aton GmbH din oraşul Fulda, care a realizat o veritabila caracatita de firme prin care a reusit sa puna mana pe imensa suma destinata, ironic, revitalizarii agriculturii romanesti.

Surse din cadrul OLAF de la Bruxelles au afirmat ca in spatele grupului Aton GmbH ar fi sapte investitori germani, dintre care cel putin patru sunt fosti ofiteri de informatii ai serviciilor din fosta RFG. Aton GmbH a infiintat in Romania o retea de firme cu profil agricol prin care a fraudat fonduri europene SAPARD. Ei au folosit metoda deja consacrata prin care au achizitionat utilaje si alte bunuri de la o firma la alta, iar ulterior au fuzionat prin absorbtie in alte firme, detinute tot de Aton GmbH, dar care nu indeplineau criteriile de eligibilitate. Mai mult, au raportat ca fiind functionale obiective finantate prin SAPARD, dar care nu functioneaza nici astazi.

Paul Milata
Paul Milata

Exact cum ambasadorul SUA a fost dus in vizita la Procter & Gamble Timisoara, pentru o “sceneta” de productie, in contextul in care filiala nu avea in lucru comenzi, si ambasadorul Germaniei a fost dus la Carani. Aici istoricul Paul Milata, CEO Aton Transilvania, i-a prezentat diplomatului german productia de faina obtinuta de la alte mori, dar in nici un caz de la moara numarul 5, adica cea cosntruita din fonduri SAPARD, pentru simplu motiv ca aceasta este incompleta ca utilare si din motive tehnice nu functioneaza.

S-a lasat pacalit ambasadorul Andreas von Mettenheim? Cu siguranta nu. Acesta stie foarte bine ca investitia de 30 de milioane de euro din bani europeni, de la moara Carani, este o pacaleala. De altfel, ambasadorul Germaniei a mintit, declarand ca nu vrea sa comenteze despre cazul Aton, acesta fiind unul cu complicatii juridice, tocmai de aceea, sambata trecuta, el mergand la Carani sa vada cu ochii lui investitia Aton, despre care a venit la Timisoara sa se informeze, nestiind cum arata.

Andreas von Mettenheim
Andreas von Mettenheim

Ambasadorul a mintit ca nu cunoastea activitatea si investitia Aton. Conform unei note a SRI, ministrul roman al agriculturii, Valeriu Tabara, a avut o intrevedere cu ambasadorul Germaniei la Bucuresti, in urma cu o luna si jumatate. Ministrul a dorit sa faca un schimb oficial de informari tocmai despre cazul firmei Aton cu Andreas von Mettenheim, la biroul acestuia din Ambasada Germaniei. Spre surpriza ministrului roman, von Mettenheim l-a intampinat in birou impreuna cu Paul Milata, CEO-ul Aton Transilvania, pe care i l-a si recomandat ministrului Tabara ca fiind un om de incredere si un manager cu abilitati. In concluzie, ambasadorul german stia foarte bine ce este Aton Transilvania, asa cum a fost informat sau dezinformat de catre Paul Milata, cu mult inainte de vizita facuta sambata la Carani.

Iata, in exclusivitate, declaratia oficiala mincionasa prin care ambasadorul Germaniei spune ca s-a deplasat la Timisoara tocmai pentru a vedea ce reprezinta Aton Transilvania, cu toate ca in luna octombrie serviciile de informatii romanesti au avut confirmarea oficiala a relatiei dintre acesta si CEO-ul Aton Transilvania, Paul Milata.

http://www.youtube.com/watch?v=rt3Fl9oKiEg

In episodul viitor, despre moara-fantoma de 30 de milioane de euro si despre cum pune Aton Transilvania in pericol sanatatea consumatorilor, prin vanzarea de faina sub standardele de calitate si fara certificari ale continutului acesteia.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.