Jurnalul Naţional declanşează anchetă la Comisia Europeană
de Mircea Opriș
Un membru al Parlamentului olandez, din Partidul Socialist şi un europarlamentar din aceeaşi ţară au cerut deschiderea unei anchete, după ce Jurnalul Naţional a dezvăluit culisele falsificării unui raport oficial chiar de către Comisia Europeană. Parlamentarul olandez a trimis şi cereri scrise pentru explicarea situaţiei către Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe şi către Secretarul de Stat pe Justiţie ai Olandei.
Nine Kooiman, parlamentar olandez din partea Partidului Socialist şi europarlamentarul olandez Dennis de Jong au reacţionat la ancheta prin care Jurnalul Naţional a dovedit că Comisia Europeană a falsificat un raport oficial privind adopţiile şi drepturile copilului în cele 27 de state member ale UE. Cei doi politicieni au cerut clarificări vizavi de încercările Comisiei Europene de a-şi exercita abuziv puterile pe seama copiilor ce fac subiectul adopţiilor. Cei doi politicieni olandezi au reacţionat prompt pe data de 3 decembrie, la doar câteva ore de la publicarea investigaţiei de către Jurnalul Naţional. Aceştia consideră “inacceptabil gestul Comisiei Europene de a pune presiune asupra cercetărorilor care au întocmit raportul, pentru a impune concluzia că este necesară o Agenţie Europeană pentru Adopţii, în timp ce rezultatele cercetării au fost falsificate şi nu duc în realitate la o asemenea concluzie”, se arată în poziţia comună a celor doi.
“Cunoaştem cu toţii dorinţa pentru mai multă putere şi pentru mai multe atribuţii pe care şi le doreşte Comisia Europeană, dar folosirea problemelor privind adopţia pentru a-şi mări influenţa mi se pare un lucru oribil. Mai ales că toţi copiii care fac subiectul adopţiei au nevoie de maximă protecţie şi îngrijire”, a declarat Nine Kooiman.
În trecut, scandalurile privind adopţiile au fost motivul pentru care România a stopat adopţiile internaţionale. Acum continuă încercările de a forţa România să îşi redeschidă graniţele pentru adopţii. Zvonuri despre stabilirea unei politici europene privind adopţiile există de mult timp. “Am pus de curând câteva întrebări critice despre acest subiect guvernului olandez, dar nu am primit nici un răspuns încă. Dar dezvăluirile din ziarul românesc merg mai departe decât suspectam deja”, a mai spus Kooiman. Ea nu susţine stimularea adopţiilor internaţionale la nivel european, pe motiv că, pe cât posibil, copiii trebuie să crească în cadrul familiei. Mai mult, adopţiile internaţionale reprezintă un proces cu vulnerabilităţi. “Dacă este adevărat că exact Comisia Europeană manipulează rezultatele studiilor, avem o problemă. Nu numai pentru că rezultatele sunt manipulate pentru ca Europa să îşi consolideze puterea. Dar în primul rând pentru că vorbim despre copii vulnerabili. Pe primul loc trebuie să fie interesele copiilor şi nu cele ale Comisiei Europene”, a concluzionat parlamentarul olandez.
Nine Kooiman a trimis interpelări scrise către Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe şi către Secretarul de Stat pe Justiţie ai Olandei, responsabili pentru adopţii.