Trei cuvinte străine, ce ascund un jaf deloc străin guvernelor care au condus România în ultimele decenii. Zeci de milioane de euro care se scurg în buzunarele unor puteri străine, a unor lobby-iști și a unor intermediari străini dar și români.
Offsetul pentru achiziții militare înseamnă reîntoarcerea banilor cu care statul român achiziționeaza bunuri militare noi în economia românească, prin investiții echivalente realizate de producătorii străini, de firmele partenere și uneori de statele cărora aparțin producătorii, totul negociat cu statul român.
Evident că acest lucru nu se întâmplă.
Cel mai recent și mai bănos exemplu: România a demarat la final de 2017 achiziția sistemului de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, plătind deja 764,78 milioane USD fără TVA, primul din cele șapte sisteme Patriot care ar urmă să ajungă în România în 2019 și să devină operațional un an mai tărziu. Prețul întregului contract pentru cele șapte sisteme Patriot (șapte unități de tragere) este de circa 3,9 miliarde de dolari (fără TVA). Nici vorbă de aplicarea prevederilor OFFSET. Conform revistei Foreign Policy, “firma (vânzătorul) stimula financiar ambasadori și diplomați americani pentru a obține contracte avantajoase cu statele din estul Europei“.

După cumpararea avioanelor F-16 la prețul de peste 600 de milioane de euro, rămâne de văzut ce va oferi România pentru a primi un preț mai bun. Deocamdată, compania olandeză Damen, si nu una americană, a câștigat contractul pentru patru corvete multirol, ce ar urma să fie construite la Galați. Costul total este de 1,6 miliarde de euro, de două ori mai mult decât se vehicula initial. După venirea la putere a guvernului PSD, achiziția a rămas insa in aer, din oficial rațiuni procedurale. Aceasta a dus la speculații privind lipsa voinței politice pentru înarmarea cu aceste nave olandeze, a caror construcție ar urma să ofere și locuri de muncă în țară.
La alții se poate:
Dar, pentru România nu este vorba doar despre cea mai recentă achiziţie de avioane. Nici la cumpărarea fregatelor nu s-a pus problema aplicării legii offset şi în general nu există nicio raportare publică sau oficială la principiul offset.
Spre deosebire de România, Polonia a aplicat cu succes regula offset. Astfel, Polonia a cumpărat în ultimii ani 48 de avioane F16. În cadrul tranzacţiei, Polonia a aplicat un program offset cu Statele Unite în valoare de aproximativ şase miliarde euro. La jumătatea acestui an, Polonia a anunţat că programul offset a fost finalizat de către firma Lockheed Martin care şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. Astfel, compania americană a derulat 140 de programe bilaterale cu o valoare de şase miliarde euro.