Campanie electorală de 23 de milioane de euro din bani publici

Moştenirea primarului Ciuhandu către “fiul” său Orza

Viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, este candidatul PNŢCD pentru Primăria Timişoara, fiind de două mandate protejatul şefului său de serviciu şi de partid, primarul Gheroghe Ciuhandu. Amestecând campania electorală cu munca de viceprimar, Adrian Orza a reuşit să îşi facă o campanie electorală de …23 de milioane de euro, din bani publici. Cum? Foarte simplu, inaugurând electoral mai multe obiective de interes public, prin voia primarului Ciuhandu care i-a lăsat succesorului dreptul de a tăia panglici ca să poată apărea la televizor, prin ziare şi cel mai important, în faţa electoratului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele 23 de milioane de euro reprezintă bani pentru investiţii în oraş. Nu infrastructură sau alte lucrări de anvergură, ci “mici” pomeni electorale, realizate din bugetul Timişoarei şi cofinanaţare din fonduri europene. Toate sunt proiecte care nu s-au făcut în cele 3 mandate ale lui Ciuhandu, suprapuse cu două ale viceprimarului Adrian Orza.

Orza se laudă pe Facebook cu iniziativa sa de redeschidere a Parcului Copiilor, după 8 ani de amânări, timp în care un copil a murit şi mai mulţi s-au accidentat pe vechile jucării ruginite. Viceprimarul candidat va tăita panglica investiţiei de 3 milioane de euro exact pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Licitaţia  pentru parc a fost câştigată de către firma primăriei, Horticultura SA, care a subcontractat firmele de casă ale lui Ciuhandu, din ultimele mandate, printre care Drufec. Piesa de rezistenţă a risipei de bani este trenulețul cu patru vagoane, care poate duce 24 de persoane, adus tocmai din Canada și care a costat 80.000 de euro.

O altă aroganţă este redeschiderea Parcului Rozelor, care după o “infuzie” de 1,3 milioane de euro, arată la fel, doar că s-au plantat trandafiri şi s-au schimbat nişte bănci. Cu primar, sobor de preoţi şi porumbei albi, vicele Adrian Orza, candidatul la funcţia de primar, şi-a făcut şi aici propagandă. Primaarul, candidat pe locul 1 pe lista de consilieri a lui Orza şi-a recitat poezia: „Vreau să vă liniştesc. Inaugurarea nu se face în campanie,ci se face acum, pentru că atât au durat lucrările. Le mulţumesc, au muncit sub îndrumarea domnului Orza”. Dalele aleilor arată ca şi aruncate din camion. În resta celaşi parc de zeci de ani. La nota de plată se adaugă 900 de soiuri de trandafiri, cu preţuri între 4 şi 25 de euro, „în funcţie de proveninenţă”.

Acelaşi viceprimar a inaugurat şi Centru stomatologic pentru elevi  al Serviciului Public de Asistenţă Medicală Şcolară din cadrul Primăriei Timişoara, o invetiţie de 15 mii de euro. Scaunele stomatologice şi aparatura sunt vechituri admate de la cabinetele medicale de la şcoli. Clădirea în care funcţionează unitatea medicală este cunoscută pentru gradul extrem de ridicat de umezeală şi igrasie, iar partea din spate se dărâmă, cărămidă cu cărămidă, de ani de zile.

În timp ce secţia de oncologie a Clinicii de Oncologie şi Spitalul pentru Copii trebuiesc evacuate  după ce au ajuns pe mâna clanurilor ţigăneşti, Orza a făcut o vizită incognito la Maternitatea Odobescu, un alt monument de igrasie şi lipsuri. Aici însă, candidatul a venit cu promisiunea unie investiţii de 2 milioane de euro. Lejer, căci e vorba de bani europeni, deci nu se dă din buzunar.

Culmea aroganţei este însă inagurarea pasajului subteran de la intersecţia Michelangelo din Complexul Studenţesc. Aceasta este una dintre cele mai sufocate artere din oraş, unde problema a fost ignorată total timp de 12 ani. Exact în campania electorală, viceprimarul Adrian Orza, secondat de către primar, au pu “piatra de temelie” a noului pasaj subteran, un basm frumos pe nişte planşe desenate. Într-o groapă de un metru pe un metru, lângă trotuar, cei doi au pus untub metalic cu numele “ctitorilor” şi cu proiectul.

Ce nu s-a realizat într-un dceeniu, se va face peste noapte, fiind campanie electorală. “Lucrările la pasajul subteran de la intersecţia Michelangelo vor începe în luna august a acestui an şi vor dura un an şi jumătate”, au plusat vânătorii de voturi.

Evident, Orza nu a ratat nici campionatul de culturism, pe care l-a ignorat în fiecare an. Acum însă, s-au găsit şi ceva bani să contribuie şi primăria „pentru promovarea sportului”, mai ales dacă Orza a apărut pe scenă alături de campioni de culturism din diverse ţări, în faţa unei săli ticsite de public.

La toate acestea se mai adaugă “mizilicuri” electorale, pentru care primăria aruncă anual câteva yeci de mii de euro, cu mar fi ruga din cartierul Mehala sau cea din zona Steaua – Fratelia. Adică bâlci, muzică populară, mititei şi bere, baie de mulţime şi discursuri, toate pentru voturile oamenilor din banii cărora se organizează aceste bairamuri electorale.

Share

One Reply to “Campanie electorală de 23 de milioane de euro din bani publici”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.