Cu abecedarul la tufiş

La anul 2012, se închid şi se comasează şcoli. La acelaşi an de graţie, în peste 50% dintre şcolile româneşti, WC-urile sînt insalubre. În celelalte şcoli, mai ales de la ţară şi de prin orăşele, “grupul sanitar” e fie o latrină în fundul curţii, dar cel mai des tufişul după care elevi şi dascăli se duc şi îşi rezolvă necesităţile fiziologice. Cam ăsta e învăţământul românesc. Că avem un ministru corijent şi greu încercat de examenele simple nu e o noutate. La fel cum nu e o noutate că elevii învaţă inepte sau academice porcării ce nu le vor folosi vreodată.

Un ministru repetent şi mai multe generaţii pierdute.
Un ministru repetent şi mai multe generaţii pierdute.

Încununarea “excelenţei” este însăşi autosuficienţa, lenea şi agramatismul dăscălimii române sau măcar a unei părţi a ei. Total solidar cu dascălii: nu au condiţii de lucru, li se desfinţează posturile, au salarii de mizerie. Dar nimic nu stă drept scuză pentru analfabetismul profesorilor de limbă română adus la rang de Olimpiadă. Olimpiada, un fel de stindard al calităţii, spuma spumelor pentru profesori şi elevi. Păi nu? Iată, aşadar, o mostră de crasă incultură şi bătaie de joc – simularea pentru “OLIMPIADA DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ,  Clasa a VII-a, Etapa judeţeană – Timiş”. Un document pe care elevii ce vor la olimpiadă l-au primit pe email, că doar e secolul XXI.

Cu antentul MINISTERUL  EDUCAŢIEI   ŞI  CERCETĂRII, DIRECŢIA GENERALĂ ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR, un document cu pretenţii de etalon pentru elevii de elită ai şcolilor. Şi ce mi-au arătat câţiva elevi de clasa a VII-a în acest test?

Mostra 1: “III. Literatura nu se poate construi fără o bună cunoaştere a limbii române. Prin urmare, va trebuie să probezi şi tu că, alături de creativitate şi de priceperea de a aplica elementele de teorie literară, dovedeşti şi o foarte bună cunoaştere a problemelor de limbă română.”

Mostra 2: “Transcrie enunţul de la punctual 1, în spiritul variantei de răspuns pe care ai ales-o ………………………..4 p.”

Iar la subiectele pentru “Minorităţi”…

Mostra 3: “III. Literatura nu se poate construi fără o bună cunoaştere a limbii române. Prin urmare, va trebuie să probezi şi tu că, alături de creativitate şi de cunoaşterea elementelor de teorie literară, dovedeşti şi o foarte bună cunoaştere a problemelor de limbă.”

şi

Mostra 4: “Asociază cuvântului “cerească”, din poezia dată, ???? unul dintre cuvintele următoare, pe care-l consideri sinonim al acestuia, valabil în orice context: pură, suavă,celestă…………………..…………………………………………………………..2 p.”

Aici lipseşte un “cu”, în locul căruia am pus eu patru semne de întrebare.

Patru semne la patru greşeli grosolane pe care elevii olimpici le primesc la simularea concepută de către dascălii experţi într-ale limbii române din judeţul Timiş. În alte judeţe nu ştiu cum e, precum nu ştiu ce aberaţii sînt la alte discipline.

Peste toate astea, mai adăugaţi nişte greşeli şi aberaţii la nivel naţional pe care le-am găsit prin manualele de română, engleză, fizică, matematică. La care mai puneţi că jumătate dintre manuale sînt scrise pe genunchi sau plagiate ordinar din tot felul de broşuri sau de pe internet. La capitolul plagiatului de prin alte cărţi româneşti şi străine, campioane sunt manualele de limba engleză şi limba germană şi mai toate manualele disciplinelor savante cu care se otrăvesc creierele copiilor din ciclul primar.

Dragi dascăli creatori de subiecte de olimpiadă, puneţi mâna pe abecedar şi întoarceţi-vă la tufişul din fundul curţii, de la şcoală. Deschideţi cartea de bază, cu liniuţe, puncte, cerculeţe şi literele din alfabet, faceţi din nou primii paşi şi din poziţia “pe vine” mai scrieţi încă o dată subiectele alea. Înţelegeţi acum de ce exodul creierelor româneşti nu se mai rezumă la studenţi, masteranzi ori doctoranzi? Şi de ce, dacă buzunarul părintelui îi permite, îşi trimite omul copiii la şcoală la Viena sau la Londra?

Numai că majoritatea amărăştenilor ne lăsăm copiii pe mâna voastră. Nu că asta am vrea, dar altceva nu avem şi nu ne permitem.

Ruşine, tovarăşi profesori şi tovarăşe profesoare!

Citiţi şi downloadaţi aici exemplul agramaţilor dascăli de limba română: Romana_Etapajudeteana_Subiecte_ClasaaVII-a_0-1.doc

P.S.  La Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş aş avea şi eu o rugăminte, că sînt cam foarte nelămurit. Puteţi da jos steagul NATO de pe faţada instituţiei? Nu de alta, dar el se arborează la instituţii ce ţin de ministerele apărării şi al administraţiei şi internelor. Doar aşa, ca să ştiţi.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.